• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Knjiga o tabuu
    Knjiga o tabuu

    Knjiga o tabuu

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga „Knjiga o tabuu“ Alana Votsa je duboko filozofsko istraživanje koje se bavi fundamentalnim pitanjem ljudske svesti i njenog odnosa sa univerzumom. Kroz ovaj rad, Vots istražuje jedan od najmoćnijih i najneprepoznatijih tabua – prećutnu zaveru da zanemarimo istinu o tome ko ili šta smo zaista.
    Opis Knjige

    Tematski Okvir:
    Knjiga se bavi osnovnim pitanjem ljudske prirode: šta znači biti „ja“? Vots postavlja tezu da je dominantno osećanje sopstva – koje nas vidi kao odvojene entitete zatvorene u svojim telima – u osnovi halucinacija. Ovo osećanje, kako Vots objašnjava, nije u skladu sa savremenim naučnim saznanjima, niti sa drevnim filozofijama Istoka, naročito sa vedantističkom filozofijom hinduizma koja predstavlja srž njegovih argumenata. Vots istražuje kako ova iluzija o separaciji može imati destruktivne posledice, uključujući zloupotrebu tehnologije i ekološko uništenje.

    Povezivanje Zapadne Nauke i Istočnjačke Filozofije:
    Vots koristi koncept vedante, tradicionalnog učenja iz hinduizma koje naglašava jedinstvo između individualne svesti i univerzalne stvarnosti, kako bi osvetlio problem osećaja otuđenosti i separacije. Međutim, knjiga ne predstavlja klasičan uvod u vedantu; umesto toga, Vots kombinuje zapadnu nauku sa istočnjačkom intuicijom na inovativan način. Ova metoda omogućava mu da stvori jedinstven spoj između savremene nauke i drevnih filozofskih učenja, nudeći čitateljima nov i sveobuhvatan uvid u prirodu ljudskog postojanja.

    Kritika i Alternativa:
    Jedan od ključnih aspekata Votsove analize je kritika savremenog društva koje, vođeno osećajem separacije, koristi tehnologiju na način koji vodi ka uništenju prirodnog okruženja i destabilizaciji ekosistema. Vots tvrdi da je neophodno razviti osećaj postojanja koji je u skladu sa fizičkim realnostima i koji prevazilazi osećaj otuđenosti od univerzuma.

    Metodologija:
    Knjiga nije samo akademska analiza, već i pokušaj da se pronađe nova perspektiva koja može pomoći u prevazilaženju problema otuđenosti i destruktivnog ponašanja. Vots se služi kombinacijom filozofskih učenja i savremenih naučnih teorija kako bi pokazao kako može doći do dubokog razumevanja sebe i svog mesta u svetu.

    Zahvalnice:
    Vots izražava zahvalnost svojoj supruzi, Meri Džejn, za njen rad na uređivanju i komentare koji su bili ključni za finalizaciju rukopisa. Takođe, zahvaljuje i Fondaciji Bolingen za podršku u realizaciji projekta.
    Zaključak

    „Knjiga o tabuu“
    predstavlja duboku i provokativnu analizu ljudske svesti i njenog mesta u svetu. Vots kombinovanjem filozofskih tradicija sa savremenim naučnim saznanjima, nudi čitateljima novu perspektivu na ono što znači biti „ja“ i kako to osećanje utiče na naše interakcije sa svetom. Knjiga ne samo da istražuje osnovne pretpostavke ljudske egzistencije, već i pruža kritiku savremenih društvenih i tehnoloških praksi koje proizilaze iz tog osećanja separacije.

    Više detalja

    Br.strana: 186

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Miba books

    ISBN: 9788660261351

    Šifra: 240695
    Cena: 1.210 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 186

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Miba books

    ISBN: 9788660261351

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.