• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Srpske izdaje
    Srpske izdaje

    Srpske izdaje

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Srpske izdaje" autora Čedomira Antića nudi dubinski pogled na kontroverznu i često emocionalnu temu izdaje kroz istoriju Srbije. Antić, poznat po svom detaljnom i kritičkom pristupu, preispituje narativ o izdaji koji je postao sastavni deo srpske nacionalne mitologije i istoriografije, ispitujući različite periode i značajne događaje u srpskoj prošlosti.

    Knjiga pokriva širok spektar istorijskih epoha, od kosovskog mita koji je temeljni narativ srpske istorije, preko teških vremena osmanskog jarma, pa sve do turbulentnih decenija 20. veka koje su bile ispunjene ideološkim sukobima i unutrašnjim zavadama.

    Autor analizira kako su se u ovim razdobljima preplitale političke, vojne i lične lojalnosti, a izdaja se često koristila kao objašnjenje za nacionalne neuspehe i tragedije.

    Posebno značajna je analiza pojedinačnih likova poput Marka Kraljevića, koji je postao legendarni junak uprkos historijskim tvrdnjama da je služio osmanskom sultanu, Vuka Brankovića, koji je stigmatizovan kao izdajnik još od Kosovske bitke, Miloša Obrenovića čije su političke odluke često bile viđene kao pragmatične, ali ponekad i izdajničke, kao i Nikole Kalabića, kontroverznog figure iz nedavnije istorije.

    Antić koristi bogatstvo primarnih izvora, istorijskih dokumenata, ali i književnih dela kako bi rasvetlio ove složene pojave. On postavlja ključna pitanja o prirodi izdaje: Da li su "srpske izdaje" zaista bile tako jedinstvene ili su slični obrasci vidljivi i u drugim nacionalnim historijama? Koliko su individualne akcije pojedinaca, koje su kasnije označene kao izdajničke, bile produkt vremena i okolnosti u kojima su se dogodile?

    Knjiga "Srpske izdaje" nije samo istorijski pregled; to je takođe i kritička analiza kako narativi o izdaji utiču na kolektivno sećanje i identitet naroda. Čedomir Antić uspeva da predstavi kompleksnu i često neugodnu temu na način koji je pristupačan širokom krugu čitalaca, motivišući ih da kritički razmišljaju o prošlosti i njenim interpretacijama.

    Ova knjiga je ključno čitanje za sve zainteresovane za srpsku istoriju, ali i šire, za sve koji se interesuju za dinamiku moći, lojalnosti i izdaje u ljudskim društvima.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 268

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Vukotić media

    ISBN: 9788681510742

    Šifra: 239849
    Cena: 950 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 268

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Vukotić media

    ISBN: 9788681510742

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.