• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Hormonska ravnoteža
    Hormonska ravnotežaHormonska ravnoteža

    Hormonska ravnoteža

    Hormonska ravnoteža je medicina budućnosti, a dr. Gottfried je predvodnica.
    Dr. Christiane Northrup, autorica svjetskog bestselera Žensko tijelo, ženska mudrost

    I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspoloženja, iscrpljenost, stres i nedostatak sna jednostavno dio ženskog života. No, dr. Sara Gottfried, priznata američka ginekologinja, specijalistica funkcionalnih i integrativnih terapija, dokazala je suprotno. U Hormonskoj ravnoteži iznijela je jedinstveni program za uravnoteženje hormona pomoću kojeg ne samo da je pomogla sebi, nego i brojnim ženama. Pomoću njezina programa naučila je žene kako vratiti vitalnost, radost, seksualni nagon i optimalno zdravlje u svoje živote.

    Dr. Sara Gottfried kombinira prirodne terapije i znanstvena istraživanja, nudi upitnike za definiranje individualnog hormonskog statusa te iznosi protokole za uklanjanje najčešćih hormonskih neravnoteža i njihovih kombinacija. Na temelju desetogodišnjeg istraživanja medicinskih studija protokoli dr. Sare Gottfried uključuju:

    • dodatke prehrani i promjene životnog stila
    • terapije ljekovitim biljem za vraćanje ravnoteže i uspostavljanje prirodnih funkcija tjelesnih sustava
    • bioidentične hormone, one najdostupnije bez recepta

    Ovaj bestseler New York Timesa revolucionaran je priručnik koji će vam pokazati kako ponosno uspostaviti hormonsku ravnotežu te kako vratiti miran san, poboljšati raspoloženje, povisiti energetske razine, smršavjeti i početi ponovno punim plućima uživati u životu.

    Sadržaj
    Predgovor dr. Christiane Northrup, dr. med 13
    Uvod 16
    Prvi dio - Edukacija i prosvjetljenje: razumijevanje novog hormonskog krajolika 25
    Važnost hormona 27
    Prvo poglavlje • Zagrijavanje: Ispunite upitnike 47
    Drngopoglavlje • Hormonska abeceda: Sve što morate znati o hormonima 67
    Treće pog/avlje • Perimenopauza: Vaše osobno globalno zatopljenje, hiperbudnost i tjesnije traperice 80
    Drugi dio — Procjena, dijagnoza i liječenje: Od poremećaja do idealne hormonske ravnoteže 91
    Četvrto poglavlje • Visoka i/ili niska razina kortizola: Radi li se o stresu? Ne vrijedi li živjeti bez kofeina? 93
    Peto poglav/je • Potištenost uzrokovana niskom razinom progesterona i otpornost na progesteron: obilne mjesečnice, PMS, nesanica i neplodnost? 143
    Šestopoglav/je • Višak estrogena: depresija i debljanje? 171
    Sedmo pog/av/je • Niska razina estrogena: suhoća i ćudljivost? . 198
    Osmopog/av/je • Višak androgenih hormona: prištići, ciste na jajnicima i pojačana dlakavost? 224
    Devetopogjav/je • Smanjeni rad štitnjače: debljanje, iscrpljenost i promjene raspoloženja? 250
    Desetopog/av/je • Uobičajene kombinacije hormonskih neravnoteža 280
    jedanaesto pog/avlje • Hormonska nirvana: kako zadržati pravac 302
    Epilog 323

    Tnra dio - Dodatak 327
    Dodatak *4 • Gottfried metoda prema vrsti hormonske neravnoteže 329
    Dodatak B • Pojmovnik 336
    Dodatak C • Hormoni i njihove funkcije 347
    Dodatak D • Kako pronaći pravog liječnika i kako uspostaviti uspješnu suradnju 351
    Dodatak E • Preporučeni laboratoriji za kućno testiranje 354
    Dodatak F • Gottfried plan prehrane 356
    Zahvale 358
    Bilješke 364
    Kazalo 396

    Predgovor
    Christiane Northrup, dr. med.
    Saru Gottfried, dr. med., prvi sam put “susrela” kad mi je stigao primjerak “Yoga Woman”, predivna filma koji svjedoči o nezamislivim dobrobitima joge na zdravlje. Bhstajući od zdravlja i Ijepote na televizijskom ekranu, ta licencirana ginekologinja i slavna učiteljica joge govorila je o zapanjujućoj moći joge da iscijeli um, tijelo i duh utjelovljujući pritom sve najbolje što Istok i Zapad nude. Sara Gottfried moderna je boginja iscjeliteljskih moći, ako takvo što uopće postoji, a s obzirom na to da je diplomirala medicinu na Harvardu, ujedno je rigorozna liječnica i znanstvenica. Tek sam poslije saznala da joj je moj rad posvećen ženskom zdravlju bio izvor nadahnuća i nade tijekom medicinske izobrazbe i specijalizacije u ginekologiji i opstetriciji. Bilo je predivno spoznati da slijedi put kojim sam se i sama mukotrpno probijala mnogo godina prije — krčeći ga i čineći prohodnijim za druge!
    Poput mene, dr. Sara Gottfried imala je razne životne uzore koji su prkosili stereotipima sredovječnih žena i starenja, a s kojima se često susrećemo kao vrstom “norme” tijekom studija medicine i u kasnijem radu s pacijentima. Tako je njezina prabaka Mud, koja je plesala na njezinu vjenčanju zašavši već duboko u devedesete, zadržala vitalnost i zdravlje tipičnije za puno mlađe žene. Moja pak majka i njezina najbolja prijateljica Anne, tri godine starija od Mud, prošle su Appalachian Trail u svojim sedamdesetima i ubrzo nakon toga popele su se na stotinu najviših vrhova u saveznoj državi New England. Usto, moja je majka u osamdeset četvrtoj propješačila stotinu šezdeset kilometara do baznog kampa na Everestu bez dodatnog izvora kisika i unatoč činjenici da je ta dragocjena supstancija prisutna u 50% manjoj količini na navedenim nadmorskim visinama. Razina zasićenosti krvi kisikom kod nje je pritom ostala u normalnom rasponu, što samo svjedoči njezinu tadašnjem zdravlju i kondiciji.
    Dr. Sara Gottfried i ja očito smo srodne duše, a ako ste vi, drage čitateljice, odlučile pročitati ovu knjigu, onda ste to i vi! Obje smo započele tradicionalno naukovanje već imunizirane na sumornofatalistički stav prema starenju, sastavni dio klasične izobrazbe liječnika. Već smo znale da najbolje godine života ne započinju sve do pedesete. Također smo znale da sredovječnost ne mora biti početak neizbježna strmoglavIjenja u bolest i nemoć, što završava s bolnom i bolešću uzrokovanom smrću. Obje gajimo viziju o tome što sve žene mogu postići u srednjim godinama i poslije, ali radost, vitalnost i užitak koje stječemo rođenjem ne mogu postati stvarnost sve dok ne utvrdimo što moramo činiti kako bismo uspostavile hormonsku ravnotežu, kako bismo tjelesnu masu zadržale u zdravim okvirima i kako bismo ugušile “tihe upale” prije negoli dovedu do kroničnih degenerativnih bolesti.
    Današnja medicina čije je žarište na patologiji, lijekovima i kirurškim zahvatima uvelike počiva na uzimanju lijekova radi prikrivanja simptoma. Međutim sitan unutarnji glas koji svatko od nas može čuti dobro zna da depresija nije posljedica neuzimanja Prozaca i da glavobolja ne proizlazi iz neuzimanja aspirina. Uzimanje lijekova koji prikrivaju simptome podsjeća na isključivanje upozoravajućih svjetalaca na automobilskoj kontrolnoj ploči, čime se uzalud pokušavamo uvjeriti da se ništa ne događa. Puno bi mudrije bilo provjeriti stanje ispod pokrova motora 1 utvrditi u čemu je problem. Vjerovali ili ne, većinu tegoba, uključujući i hormonsku neravnotežu, često je moguće ukloniti već samom promjenom životnog stila.
    Na sreću, danas raspolažemo puno profinjenijim metodama pr°" vjere i dijagnosticiranja hormonskih i energetskih neravnoteža negoli je to bilo moguće prije deset godina. Psihoneuroimunologija i epigenet^a su u vrlo kratkom vremenu ostvarile pomak od nekoliko svjetlosnih godina, a dr. Sara Gottfried prati ih u stopu. Bavi se takozvanom “fuflk’ cionalnom” ili “integralnom” medicinom, kojoj je cilj uspostaviti optimalne funkcije tijela i procese koji se događaju iz minute u minutu, a prije razvoja bolesti koje je moguće dijagnosticirati. Kako je većina simptoma konačni ishod višegodišnjeg zanemarivanja “tihih upala”, danas znamo da je većinu kroničnih degenerativnih bolesti moguće zaustaviti u ranoj fazi ili ih čak u potpunosti spriječiti.
    Medicina opisana u “Hormonskoj ravnoteži” medicina je budućnosti, a događa se već sada ne sumnjajte ni trenutka! Pristup dr. Sare Gottfried zahtijeva vaše aktivno sudjelovanje u brizi za vlastito zdravlje. Ona vam neće predložiti instantpristup uz primjenu čarobna štapića jer to jednostavno nije održivo rješenje. Kao izučena instruktorica joge i ginekologinja, na osnovi iskustva stečenog vlastitim tijelom i umom dobro zna kakve je sve predivne rezultate moguće postići svjesnim i promišljenim radom te se oslanjajući na mudar govor svojeg tijela. Upravo u tome će vam i pomoći!
    Želite li povratiti izgubljeni optimizam i vitalnost u kojima ste uživali u mladosti, ili možda razviti još veći optimizam i vitalnost, ili jednostavno zadržati vitalnost i mladolikost što je dulje moguće, ovdje ćete pronaći sve potrebne odgovore. U knjizi “Mudrost menopauze” (Planetopija, 2004.) pozabavila sam se perimenopauzom kao razdobljem velikog “osvještenja”, odnosno životne prekretnice, kad se valja pozabaviti svime što više ne funkcionira i ostaviti to iza sebe! Jedan put vodi k smrti, drugi prema sazrijevanju. U knjizi “Hormonska ravnoteža” dr. Sara Gottfried povest će vas za ruku i pokazati vam kako krenuti upravo tom stazom — prema sazrijevanju!

    Više detalja
    Šifra: 49981
    4.772 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    OPIS KNJIGE
    Hormonska ravnoteža je medicina budućnosti, a dr. Gottfried je predvodnica.
    Dr. Christiane Northrup, autorica svjetskog bestselera Žensko tijelo, ženska mudrost

    I prečesto se žene uvjeravaju da su promjene raspoloženja, iscrpljenost, stres i nedostatak sna jednostavno dio ženskog života. No, dr. Sara Gottfried, priznata američka ginekologinja, specijalistica funkcionalnih i integrativnih terapija, dokazala je suprotno. U Hormonskoj ravnoteži iznijela je jedinstveni program za uravnoteženje hormona pomoću kojeg ne samo da je pomogla sebi, nego i brojnim ženama. Pomoću njezina programa naučila je žene kako vratiti vitalnost, radost, seksualni nagon i optimalno zdravlje u svoje živote.

    Dr. Sara Gottfried kombinira prirodne terapije i znanstvena istraživanja, nudi upitnike za definiranje individualnog hormonskog statusa te iznosi protokole za uklanjanje najčešćih hormonskih neravnoteža i njihovih kombinacija. Na temelju desetogodišnjeg istraživanja medicinskih studija protokoli dr. Sare Gottfried uključuju:

    • dodatke prehrani i promjene životnog stila
    • terapije ljekovitim biljem za vraćanje ravnoteže i uspostavljanje prirodnih funkcija tjelesnih sustava
    • bioidentične hormone, one najdostupnije bez recepta

    Ovaj bestseler New York Timesa revolucionaran je priručnik koji će vam pokazati kako ponosno uspostaviti hormonsku ravnotežu te kako vratiti miran san, poboljšati raspoloženje, povisiti energetske razine, smršavjeti i početi ponovno punim plućima uživati u životu.

    Sadržaj
    Predgovor dr. Christiane Northrup, dr. med 13
    Uvod 16
    Prvi dio - Edukacija i prosvjetljenje: razumijevanje novog hormonskog krajolika 25
    Važnost hormona 27
    Prvo poglavlje • Zagrijavanje: Ispunite upitnike 47
    Drngopoglavlje • Hormonska abeceda: Sve što morate znati o hormonima 67
    Treće pog/avlje • Perimenopauza: Vaše osobno globalno zatopljenje, hiperbudnost i tjesnije traperice 80
    Drugi dio — Procjena, dijagnoza i liječenje: Od poremećaja do idealne hormonske ravnoteže 91
    Četvrto poglavlje • Visoka i/ili niska razina kortizola: Radi li se o stresu? Ne vrijedi li živjeti bez kofeina? 93
    Peto poglav/je • Potištenost uzrokovana niskom razinom progesterona i otpornost na progesteron: obilne mjesečnice, PMS, nesanica i neplodnost? 143
    Šestopoglav/je • Višak estrogena: depresija i debljanje? 171
    Sedmo pog/av/je • Niska razina estrogena: suhoća i ćudljivost? . 198
    Osmopog/av/je • Višak androgenih hormona: prištići, ciste na jajnicima i pojačana dlakavost? 224
    Devetopogjav/je • Smanjeni rad štitnjače: debljanje, iscrpljenost i promjene raspoloženja? 250
    Desetopog/av/je • Uobičajene kombinacije hormonskih neravnoteža 280
    jedanaesto pog/avlje • Hormonska nirvana: kako zadržati pravac 302
    Epilog 323

    Tnra dio - Dodatak 327
    Dodatak *4 • Gottfried metoda prema vrsti hormonske neravnoteže 329
    Dodatak B • Pojmovnik 336
    Dodatak C • Hormoni i njihove funkcije 347
    Dodatak D • Kako pronaći pravog liječnika i kako uspostaviti uspješnu suradnju 351
    Dodatak E • Preporučeni laboratoriji za kućno testiranje 354
    Dodatak F • Gottfried plan prehrane 356
    Zahvale 358
    Bilješke 364
    Kazalo 396

    Predgovor
    Christiane Northrup, dr. med.
    Saru Gottfried, dr. med., prvi sam put “susrela” kad mi je stigao primjerak “Yoga Woman”, predivna filma koji svjedoči o nezamislivim dobrobitima joge na zdravlje. Bhstajući od zdravlja i Ijepote na televizijskom ekranu, ta licencirana ginekologinja i slavna učiteljica joge govorila je o zapanjujućoj moći joge da iscijeli um, tijelo i duh utjelovljujući pritom sve najbolje što Istok i Zapad nude. Sara Gottfried moderna je boginja iscjeliteljskih moći, ako takvo što uopće postoji, a s obzirom na to da je diplomirala medicinu na Harvardu, ujedno je rigorozna liječnica i znanstvenica. Tek sam poslije saznala da joj je moj rad posvećen ženskom zdravlju bio izvor nadahnuća i nade tijekom medicinske izobrazbe i specijalizacije u ginekologiji i opstetriciji. Bilo je predivno spoznati da slijedi put kojim sam se i sama mukotrpno probijala mnogo godina prije — krčeći ga i čineći prohodnijim za druge!
    Poput mene, dr. Sara Gottfried imala je razne životne uzore koji su prkosili stereotipima sredovječnih žena i starenja, a s kojima se često susrećemo kao vrstom “norme” tijekom studija medicine i u kasnijem radu s pacijentima. Tako je njezina prabaka Mud, koja je plesala na njezinu vjenčanju zašavši već duboko u devedesete, zadržala vitalnost i zdravlje tipičnije za puno mlađe žene. Moja pak majka i njezina najbolja prijateljica Anne, tri godine starija od Mud, prošle su Appalachian Trail u svojim sedamdesetima i ubrzo nakon toga popele su se na stotinu najviših vrhova u saveznoj državi New England. Usto, moja je majka u osamdeset četvrtoj propješačila stotinu šezdeset kilometara do baznog kampa na Everestu bez dodatnog izvora kisika i unatoč činjenici da je ta dragocjena supstancija prisutna u 50% manjoj količini na navedenim nadmorskim visinama. Razina zasićenosti krvi kisikom kod nje je pritom ostala u normalnom rasponu, što samo svjedoči njezinu tadašnjem zdravlju i kondiciji.
    Dr. Sara Gottfried i ja očito smo srodne duše, a ako ste vi, drage čitateljice, odlučile pročitati ovu knjigu, onda ste to i vi! Obje smo započele tradicionalno naukovanje već imunizirane na sumornofatalistički stav prema starenju, sastavni dio klasične izobrazbe liječnika. Već smo znale da najbolje godine života ne započinju sve do pedesete. Također smo znale da sredovječnost ne mora biti početak neizbježna strmoglavIjenja u bolest i nemoć, što završava s bolnom i bolešću uzrokovanom smrću. Obje gajimo viziju o tome što sve žene mogu postići u srednjim godinama i poslije, ali radost, vitalnost i užitak koje stječemo rođenjem ne mogu postati stvarnost sve dok ne utvrdimo što moramo činiti kako bismo uspostavile hormonsku ravnotežu, kako bismo tjelesnu masu zadržale u zdravim okvirima i kako bismo ugušile “tihe upale” prije negoli dovedu do kroničnih degenerativnih bolesti.
    Današnja medicina čije je žarište na patologiji, lijekovima i kirurškim zahvatima uvelike počiva na uzimanju lijekova radi prikrivanja simptoma. Međutim sitan unutarnji glas koji svatko od nas može čuti dobro zna da depresija nije posljedica neuzimanja Prozaca i da glavobolja ne proizlazi iz neuzimanja aspirina. Uzimanje lijekova koji prikrivaju simptome podsjeća na isključivanje upozoravajućih svjetalaca na automobilskoj kontrolnoj ploči, čime se uzalud pokušavamo uvjeriti da se ništa ne događa. Puno bi mudrije bilo provjeriti stanje ispod pokrova motora 1 utvrditi u čemu je problem. Vjerovali ili ne, većinu tegoba, uključujući i hormonsku neravnotežu, često je moguće ukloniti već samom promjenom životnog stila.
    Na sreću, danas raspolažemo puno profinjenijim metodama pr°" vjere i dijagnosticiranja hormonskih i energetskih neravnoteža negoli je to bilo moguće prije deset godina. Psihoneuroimunologija i epigenet^a su u vrlo kratkom vremenu ostvarile pomak od nekoliko svjetlosnih godina, a dr. Sara Gottfried prati ih u stopu. Bavi se takozvanom “fuflk’ cionalnom” ili “integralnom” medicinom, kojoj je cilj uspostaviti optimalne funkcije tijela i procese koji se događaju iz minute u minutu, a prije razvoja bolesti koje je moguće dijagnosticirati. Kako je većina simptoma konačni ishod višegodišnjeg zanemarivanja “tihih upala”, danas znamo da je većinu kroničnih degenerativnih bolesti moguće zaustaviti u ranoj fazi ili ih čak u potpunosti spriječiti.
    Medicina opisana u “Hormonskoj ravnoteži” medicina je budućnosti, a događa se već sada ne sumnjajte ni trenutka! Pristup dr. Sare Gottfried zahtijeva vaše aktivno sudjelovanje u brizi za vlastito zdravlje. Ona vam neće predložiti instantpristup uz primjenu čarobna štapića jer to jednostavno nije održivo rješenje. Kao izučena instruktorica joge i ginekologinja, na osnovi iskustva stečenog vlastitim tijelom i umom dobro zna kakve je sve predivne rezultate moguće postići svjesnim i promišljenim radom te se oslanjajući na mudar govor svojeg tijela. Upravo u tome će vam i pomoći!
    Želite li povratiti izgubljeni optimizam i vitalnost u kojima ste uživali u mladosti, ili možda razviti još veći optimizam i vitalnost, ili jednostavno zadržati vitalnost i mladolikost što je dulje moguće, ovdje ćete pronaći sve potrebne odgovore. U knjizi “Mudrost menopauze” (Planetopija, 2004.) pozabavila sam se perimenopauzom kao razdobljem velikog “osvještenja”, odnosno životne prekretnice, kad se valja pozabaviti svime što više ne funkcionira i ostaviti to iza sebe! Jedan put vodi k smrti, drugi prema sazrijevanju. U knjizi “Hormonska ravnoteža” dr. Sara Gottfried povest će vas za ruku i pokazati vam kako krenuti upravo tom stazom — prema sazrijevanju!

    Br.strana: 408

    Povez: mek

    God.izdanja: 2014.

    Izdavač: Planetopija

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789532572858

    Dostupnost: isporuka 3 do 4 nedelje
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.