• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Bekstvo iz raja
    Bekstvo iz raja

    Bekstvo iz raja

    OPIS KNJIGE:

    "Bekstvo iz raja" Dobrila Nenadića predstavlja fascinantnu književnu sintezu između lične ispovesti i kolektivne sudbine jednog naroda, kroz humor, ironiju i neodoljivu pripovedačku lakoću koja ga smešta među vrhunska dela moderne srpske književnosti.

    Nenadić, agronom iz Arilja i plodan romansijer, u ovom delu ostavlja svojevrsni literarni testament, prožet osećajem pripadnosti zavičaju, koji je, kao i narod koji ga nastanjuje, prošao kroz dramatična iskušenja i turbulentne promene tokom XX veka. Roman istražuje život kroz prizmu sela, čije su priče utkane u istorijske preokrete – od ratnih vihora i ideoloških sukoba Informbiroa, preko socijalističkih eksperimenata, do posleratnog otrežnjenja i svakodnevnih ljudskih borbi.

    Priča je bogata likovima koji nose sve nijanse ljudskog postojanja – ljubavi i zavisti, susedskih razmirica i neiscrpnih seoskih legendi – pri čemu svaki lik postaje simbol šireg kolektiva, prenoseći glas naroda koji je naučio da opstaje uprkos nedaćama. Nenadićevi junaci izgovaraju mudre i gorke sudove o vlastitoj sudbini, čineći naraciju gotovo arhetipskom – kao da glasovi predaka i potomaka žive u svakom retku, dok se njihove priče prepliću u jedno organsko tkivo.

    Nenadićeva rečenica, prepoznatljiva po leksičkom bogatstvu i snazi usmenog kazivanja, pleni arhaizmima, lokalizmima i kolokvijalnim izrazima, koji čine priču zavodljivom i živom. Jezik postaje gotovo autonoman, preuzimajući tok naracije i vodeći čitaoca kroz priču s neodoljivom radoznalošću – „šta je bilo dalje?“ Nenadićev humor i satirična crta daju romanesknoj stvarnosti poseban šarm, često prelazeći u karikaturalno oslikavanje likova, što proizlazi iz duha podneblja kojem je autor pripadao.

    "Bekstvo iz raja" je i omaž prošlim generacijama i njihovim pokušajima da pronađu sreću u svetu koji ih stalno izaziva, ali i refleksija Nenadićevog stava o univerzalnoj ljudskoj težnji za slobodom i smirenjem. U središtu ovog romana je zavičaj kao utočište i kao zagonetka – mesto koje jednako pruža sigurnost i iz kojeg se mora pobeći. Upravo ta ironija bekstva i povratka, kao i suštinski ljudska potreba za pripadanjem, čine ovaj roman bezvremenim, ostavljajući snažan trag u tradiciji srpske literature.

    Nenadićevo delo, smeštajući se na granici između istorijske stvarnosti i književne fikcije, priča priču o trajnoj borbi za smisao u svetu koji se neprestano menja, ostajući uvek veran glasu običnog čoveka i njegovoj nezamenljivoj mudrosti.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 184

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652153268

    Šifra: 242418
    Cena: 899 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 184

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652153268

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.