• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Topčider: dvor kneza Miloša Obrenovića
    Topčider: dvor kneza Miloša Obrenovića

    Topčider: dvor kneza Miloša Obrenovića

    OPIS KNJIGE:

    "Topčider: dvor kneza Miloša Obrenovića" autorke Katarine Mitrović je drugo izdanje prve naučne studije koja detaljno istražuje nastanak jednog od najranijih dvorskih kompleksa Kneževine Srbije.

    Katarina Mitrović, istoričarka umetnosti i kustoskinja Istorijskog muzeja Srbije, pruža sveobuhvatan prikaz izgradnje i uređenja Topčiderskog dvora, kao i njegovog značaja u promociji vladarske ideologije kneza Miloša Obrenovića.

    Knjiga obuhvata razdoblje od početka izgradnje dvora, naglašavajući arhitektonske i kulturne aspekte koji su bili ključni za njegov razvoj. Mitrović istražuje kako je dvor služio kao simbol političke moći i kulturnog prosperiteta pod vladavinom kneza Miloša, ukazujući na način na koji je dvor bio korišćen za promovisanje vladarske ideologije i jačanje kneževine.

    Jedan od ključnih aspekata studije je geneza različitih uloga koje je Topčiderski dvor igrao u recepciji srpskog naroda nakon okončanja Miloševe vladavine. Autorka detaljno analizira kako je dvor, prvobitno sagrađen kao privatna rezidencija kneza Miloša, postao narodno dobro i klјučni memorijalni topos.

    Ova transformacija dvora od simbola vladarske moći do narodnog dobra i mesta sećanja na osnivača dinastije Obrenović i tvorca moderne srpske države prikazana je kroz brojne primere i arhivske izvore.

    Mitrović takođe istražuje kulturni i društveni značaj Topčiderskog dvora u kasnijim decenijama, ukazujući na njegovu ulogu u izgradnji kulta kneza Miloša. Knjiga pruža uvid u različite faze recepcije i interpretacije dvora, ukazujući na njegov kontinuirani značaj u kolektivnom sećanju i nacionalnoj istoriji.

    "Topčider: dvor kneza Miloša Obrenovića" Katarine Mitrović je dragocena naučna studija koja kroz detaljnu analizu arhitektonskih, kulturnih i istorijskih aspekata dvora pruža sveobuhvatan pogled na razvoj jednog od najvažnijih kulturnih i istorijskih spomenika Srbije.

    Ova knjiga je nezaobilazno štivo za sve koji se bave istorijom, umetnošću i kulturom Srbije, pružajući dublje razumevanje značaja Topčiderskog dvora u kontekstu srpske državnosti i kulturnog nasleđa.

    Više detalja

    Br.strana: 212

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Istorijski muzej Srbije

    ISBN: 9788681590058

    Šifra: 240773
    Cena: 1.870 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 212

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Istorijski muzej Srbije

    ISBN: 9788681590058

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.