• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Patnje mladog Vertera / Izbor po srodnosti / Novela / Bajka
    Patnje mladog Vertera / Izbor po srodnosti / Novela / Bajka

    Patnje mladog Vertera / Izbor po srodnosti / Novela / Bajka

    OPIS KNJIGE:

    Roman "Izbor po srodnosti" bio je prvo značajno delo nastalo posle Geteove duboke psihičke i stvaralačke krize s početka stoleća. Godina 1805. bila je prelomna. Teška bolest na početku godine, Šilerova smrt, ratni događaji u neposrednoj blizini i pesnička neproduktivnost, sve je to pogađalo pesnika koji se nalazio na pragu starosti.

    "Zapravo bi trebalo da otpočnem sa novim načinom života", pisao je Gete 1. juna 1805, "ali u mojim godinama za to nema više puta".

    Sve što sam mogao pronaći o povesti bednoga Verte ra marljivo sam sakupio, a sada, evo, iznosim to pred vas, i znam da ćete mi biti zahvalni. Nećete moći uskratiti div ljenje i ljubav njegovom duhu i karakgeru, ni suze njegovoj sudbini.
    A ti, dobra dušo, koju raspinje žudnja ista kao i njego va, crpi utehu iz njegovih patnji, pa se sprijatelji s ovom knjižicom, ako te je sudbina ili vlastita krivica spreči la da nađeš prisnijeg prijatelja.

    KNjIGA PRVA

    4. maja 1771.
    Kako se radujem što sam otputovao! To ti je, eto, ljud sko srce, najdraži prijatelju! Napustiti tebe, koga toliko volim i s kojim sam nerazdvojan bio, a biti radostan! Znam, ti ćeš mi oprostiti. Zar nije sve ostale moje veze sudbi na gotovo namerno odabrala da napuni zebnjom srce po put mojega? Jadna Leonora! Pa ipak, bio sam nedužan! Zar sam, možda, bio kriv što se u mome jadnom srcu probudi la strast dok sam se prijatno zabavljao jogunastim dražima njene sestre? Pa ipak jesam li sasvim nedužan? Nisam li pružao hrane njenim osećanjima? Zar se nisam naslađivao iskrenim izlivima njene prirode, kojima smo se tako če sto smejali, ma kako malo oni smešni bili? Pa zar nisam o, šta je čovek, a da se sme žaliti na samoga sebe! Ja ću se popraviti, dragi prijatelju, obećavam ti da ću se popra viti, i neću više preživati ono malo jada što nam ga sud ba pruža, kao što sam to do sada uvek činio; uživaću u sadašnjici, a što se prošloga tiče: bilo pa prošlo. Sva kako, ti si u pravu, dragi moj; manje bi bola među ljudima bilo kada oni ne bi a bog zna zašto ih je takve stvorio s toliko istrajne mašte dozivali uspomene na minule jade, umesto da ravnodušno podnose sadašnjicu.
    Budi tako dobar, pa reci mojoj majci da ću se o njenim poslovima starati kako samo najbolje mogu, i da ću je u naj skorije vreme o svemu izvestiti. Razgovarao sam s tetkom, i nisam u njoj ni izdaleka prepoznao onu zlu ženu kakvom je kod nas prikazuju. To je vesela, bodra, plahovita gospođa zlatna srca. Saopštio sam joj da se majka žali zbog uskraće nog naslednog dela; ona mi je rekla svoje razloge, uzroke i uslove pod kojima bi bila pripravna da nam izruči sve, pa i više nego što smo tražili ukratko, sada mi se o tome ne piše; reci mojoj majci da će sve biti uređeno.
    A ja sam, dragi moj, u vezi s ovim malim poslom još jednom spoznao da su na svetu nesporazum i nemar uzrok možda većem broju zabluda nego što su lukavstvo i pakost. Ili je bar ovo dvoje zaista ređe.
    Inače se ovde osećam vrlo ugodno. Samoća je dragocen melem mome srcu u ovome kraju, što je raju nalik, a ovo godišnje doba mladosti greje punim obiljem moje, često zimljivo, srce. Svako drvo, svaki žbun je kita cveća, i čovek bi hteo postati gundelj, pa plutati po moru miomirisa i u njemu nalaziti svu svoju hranu.
    Sam grad nije prijatan, ali je zato opkoljen neizreci vom lepotom prirode. To je navelo pokojnog grofa fon M. da uredi vrt na jednom od brežuljaka što se u prekrasnoj raznolikosti ukrštaju i tako rube najljupkije doline. Jednostavan je taj vrt, i odmah na ulazu se oseća da plan nije crtao neki učeni vrtlar nego srce koje je osećalo i koje je ovde htelo da samo u sebi uživa. Mnogu sam već suzu pustio za pokojnikom sedeći tako u oronulom malom kabinetu, koji je bio njegovo omiljeno boravište, a sada je i moje. Ubrzo ću postati gospodar vrta; vrtlar mi je, već za ovih nekoliko dana, postao privržen, a njemu zato neće biti loše.

    Više detalja

    Br.strana: 526

    Povez: tvrd

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića

    ISBN: 9788675432364

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Šifra: 25957
    Cena: 1.760 rsd
    stara cena: 4.400 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 526

    Povez: tvrd

    God.izdanja: 2011.

    Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića

    ISBN: 9788675432364

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.