• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Mesto stida i ponosa u religiji, filosofiji i umetnosti
    Mesto stida i ponosa u religiji, filosofiji i umetnosti

    Mesto stida i ponosa u religiji, filosofiji i umetnosti

    Zorica Kuburić, Ana Zotova, Ljiljana Ćumura

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Zbornik radova ’’Mesto stida i ponosa u religiji, filosofiji i umetnosti’’, okuplja eminentne istraživače iz čitavog sveta. Multidisciplinarni pristup temi (teološki, sociološki, filozofski, istorijski, antropološki) omogućio je svestrano sagledavanje i razumevanje termina stida i ponosa, to jest njihovu upotrebu u određenoj oblasti nauke. Na taj način stid i ponos, kroz biblijske primere Starog i Novog Zaveta, predstavljaju životne impulse koji se pojavljuju u našem svesnom i nesvesnom ja. Sagledavajući pojmove stid i ponos kroz religijski koncept spoznajemo mogućnosti interpretacije ovih pojmova, u zavisnosti od vremena, kao i njihovu definiciju kroz biblijske tekstove. Imajući u vidu da je odnos prema stidu individualni upoznajemo različite načine ispoljavanja i skrivanja stida.

    Takođe, značajno je tumačenja ponosa i stida sa pravnog aspekta gde se osuda posmatra kao stid, a rehabilitacija kao ponos, ali i analiza borbe protiv terorizma između ponosa i stida. Interesantno jeste viđenje pored svetle i tamne strane ponosa tzv. hubrisa, korak ka narcizmu, u Aristotelovom učenju. Tumačenje stida i ponosa može se posmatrati i sa stanovišta studentske populacije, u kontekstu njihovog uticaja na uspeh u studiranju.

    Radovi u zborniku pružaju mogućnost sagledavanja i svetle strane stida u domenu spoznavanja istine o načinu na koji volimo sebe, kao i na koji način o ponosu i stidu progovara i poezija na primeru narodnih, epskih i lirskih pesama. Uzimajući za primer Britanku Floru Sends, kroz istorijski pristup, sagledan je ponos u delima bolničarke i vojnika u srpskoj vojsci. Analizom narativnih izvora prikupljenih od beskućnika saznajemo kako se pomenuti brane od stida.

    Na osnovu datog prikaza možemo zaključiti da je multidisciplinarni pristup temi ponosa i stida omogućio njeno shvatanje u širem kontekstu, kao i prevazilaženje ustaljenih shvatanja i nove pristupe i poglede.

    Više detalja
    Šifra: 185435
    Cena: 935 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.