• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Duh u čoveku umetnosti i književnosti
    Duh u čoveku umetnosti i književnosti

    Duh u čoveku umetnosti i književnosti

    OPIS KNJIGE:

    Duh u čoveku, umetnosti i književnosti Karla Gustava Junga predstavlja fascinantno istraživanje odnosa između umetničkog stvaralaštva i kolektivne svesti, ispitujući na koje sve načine individualna dela umetnika odražavaju šire kulturne tokove i arhetipske sile prisutne u ljudskoj duši.

    Jung ne sagledava umetnost i književnost samo kroz prizmu ličnih iskustava i razvoja autora, već dublje zaranja u kolektivno nesvesno i koncept Zeitgeista, duhovnog stanja vremena, istražujući kako istorijski i društveni konteksti oblikuju i prožimaju umetničke kreacije. Njegov interes je posebno usmeren na velike kulturne i intelektualne pokrete, među kojima alhemija zauzima centralno mesto kao simbolički put samospoznaje i unutrašnje transformacije.

    Kroz niz eseja o istaknutim ličnostima, kao što su Paracelzus, Sigmund Frojd, Rihard Vilhelm, Pablo Pikaso i Džejms Džojs, Jung analizira kako umetnici i mislioci kroz svoje radove reflektuju arhetipske obrasce i doprinose kolektivnom razumevanju ljudske psihe.

    Esej o Džojsovom Uliksu pruža poseban uvid u kompleksnost modernističke literature, dok analiza Pikasa istražuje kako umetnost može delovati kao ogledalo unutrašnjih sukoba i preokreta u kulturnom pejzažu. Jung ne sagledava umetnost isključivo kao individualni izraz, već istražuje kako se kolektivne sile projektuju kroz umetnička dela, otvarajući nova pitanja o ulozi umetnosti u društvu i njenom uticaju na razvoj svesti.

    Preostali eseji u knjizi posvećeni su istraživanju književnosti nezavisno od ličnosti autora, fokusirajući se na univerzalne obrasce i značenja koja nadilaze biografske okvire. Jungova analiza književnih dela otkriva kako se kroz simboliku i narativne strukture manifestuju dublje istine o ljudskoj prirodi i unutrašnjem svetu. Ova knjiga nije samo zbirka eseja o umetnosti i književnosti, već i intelektualno i duhovno putovanje kroz koje Jung istražuje nevidljive sile koje pokreću ljudsku kreativnost i stvaranje.

    Duh u čoveku, umetnosti i književnosti pruža čitaocima dublje razumevanje kako umetnost i književnost nisu samo estetski doživljaji već i ključni elementi u procesu samospoznaje i društvenih promena. Jungov pristup, koji kombinuje psihoanalitičku teoriju sa istraživanjem kulturnih i duhovnih fenomena, otkriva kako umetnost služi kao most između pojedinca i kolektiva, svesnog i nesvesnog, prošlosti i budućnosti.

    Ovo delo poziva na promišljanje o tome kako umetnost može oblikovati našu percepciju sveta i nas samih, pružajući ne samo estetsku vrednost već i mogućnost unutrašnje transformacije kroz susret sa arhetipskim i univerzalnim motivima.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 231

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Miba books

    ISBN: 9788660261382

    Šifra: 242284
    Cena: 1.375 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 231

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Miba books

    ISBN: 9788660261382

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.