• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Blackout: Sutra će biti prekasno
    Blackout: Sutra će biti prekasnoBlackout: Sutra će biti prekasno

    Blackout: Sutra će biti prekasno

    OPIS KNJIGE:

    Pogovor i zahvale

    Budući da sam pisac trilera, nije čudno da sam sretan zbog pojave na popisima najprodavanijih knjiga, prijevoda i prodaje filmskih prava. Ali na moje iznenađenje, od objavljivanja knjige u proljeće 2012., od brojnih sam državnih i međunarodnih političkih institucija, javnih i privatnih organizacija te korporacija dobio poziv da održim predavanja o Blackoutu i sudjelujem u različitim raspravama. Knjiga je također postala standardno štivo u brojnim tvrtkama i vladinim ustanovama.

    Blackout nije spomenut samo na stranicama kulture i u televizijskim prilozima posvećenim knjigama nego se o njemu pričalo i u medijima koji se bave ekonomijom, znanošću te informacijskom tehnologijom. U prosincu 2012. cijenjeni je žiri ekonomskih novinara Blackout proglasio „najuzbudljivijom tematskom knjigom godine” u Njemačkoj. Blackout se čita i u školama.
    Blackout je knjiga fikcije. Ali dok sam radio na njoj, stvarnost je nekoliko puta kopirala moju maštu. Primjerice, u prvoj sam skici iz 2009. predvidio manipulaciju SCADA sustavima u elektranama. U to su vrijeme tu mogućnost čak i stručnjaci smatrali jedva izvedivom ili posve nevjerojatnom - sve dok 2010. nije otkriven virus Stuxnet. Ista se priča ponovila s opasnošću koju su predstavljali rezervni sustavi hlađenja u nuklearnim elektranama - sve do katastrofe u Fukushimi.

    Neposredno prije Božića 2015. - tri godine poslije prvog izdanja Blackouta - Ukrajina je prijavila prvi kibernapad koji je izazvao veliki nestanak struje.
    U godinama poslije 2012. drugi su međunarodni mediji također pokazali veliko zanimanje za taj scenarij, primjerice 2013. kad su na televizijskim programima Channel 4 u Velikoj Britaniji i National Geographic u SAD-u emitirani opsežni dokumentarci na tu temu. Diljem svijeta obavljeno je još znanstvenih, sigurnosnih, vojnih i drugih studija na istu temu.

    Istražujući za ovu knjigu služio sam se različitim izvorima. Razgovarao sam sa stručnjacima, primjerice onima iz energetskog i IT sektora, te s onima koji se bave upravljanjem u slučajevima katastrofa. Svi su mi rado nudili informacije, ali nitko nije želio da ih spomenem imenom i prezimenom. Internet je, naravno, neiscrpan izvor informacija od kojih bih neke posebno istaknuo:
    Bez online enciklopedije Wikipedije i desetaka tisuća Ijudi koji joj pridonose, autor poput mene potrošio bi mnogo više vremena istražujući za ovakvu knjigu (i prije nego što itko pita, da, Wikipediju podržavam i financijski).

    Kratko prije završetka rukopisa u svibnju 2011. moje je istraživanje dobilo potvrdu u obliku izvještaja Odbora za obrazovanje, istraživanje i procjenu tehnologije (18. odbor) po Članku 56a pravila procedure za projekt procjene tehnologije: „Ugroženost i ranjivost suvremenih društava - na primjeru dugotrajnog i dalekosežnog zatajenja opskrbe strujom.” U ovu sam knjigu uključio neke rezultate te studije. Izvještaj se može pronaći na početnoj stranici Njemačkoga saveznog ministarstva unutarnjih poslova pod izvornime njemačkim nazivom: Bericht des Ausschusses fiir Bildung, Forschung und Technikfolgenabschatzung (18. Ausschuss) gemafi § 56a der Geschaftsordnung zum Technikfolgenabschatzung-Projekt: ‘Gefahrdung und Verletzbarkeit moderner Gesellschaften - am Beispiel eines grofirdumigen und lang andauernden Ausfalls der Stromversorgung. ’

    Prizori u bolnici nadahnuti su Pulitzerom nagrađenim člankom Sheri Fink objavljenim 25. kolovoza 2009. u New York Timesu
    O dramatičnim danima u Memorijalnome medicinskom centru u New Orleansu nakon uragana Katrine 2005.
    Scenarij koji sam opisao samo je jedan od brojnih mogućih. ’ Činjenica je da nitko ne može predvidjeti što bi se u takvoj situaciji doista dogodilo. Budući da ne bih želio davati upute za izvođenje terorističkog napada, izostavio sam ili promijenio osjetljive tehničke detalje. U svrhu čitkosti i priče, pojednostavnio sam način na koji su prikazane neke činjenice; primjerice, smjestio sam prostorije za nadzor mreže u korporacijska središta, ostavio sam telefonske i internetske veze netaknutima duže nego što bi bilo moguće - i različite druge tehničke detalje. Sve moguće nedosljednosti ili netočnosti najvjerojatnije su posljedica toga ili pogrešaka koje su mi promaknule i za koje molim da mi oprostite.

    Od srca zahvaljujem svim izvorima, imenovanima i neime- novanima. Bez njih ne bih uspio napisati ovu knjigu.
    Usto, posebno hvala mojem agentu Michaelu Gaebu i njegovu timu koji su vjerovali u rukopis, mojim urednicama Eleonore Delair i Kerstin von Dobschiitz, te mojem izdavaču Nicoli Bartels, koja mi je pomogla da rukopis pretvorim u ovu knjigu. Hvala i jednom od mojih anonimnih pomagača koji me je neumorno opskrbljivao informacijama, osobito kad je riječ o informatičkim temama, a radio je čak i na korekturi rukopisa. Ne moram dodatno isticati da zahvaljujem svojim roditeljima za sve na čemu se roditeljima može zahvaliti. I za kraj, ali ispred sviju, zahvaljujem svojoj supruzi na nepresušnu strpljenju, strogim kritikama, bezbrojnim prijedlozima i stalnim ohrabrenjima.
    Naposljetku, hvala i tebi, dragi čitatelju, na interesu za knjigu i dragocjenom vremenu utrošenom za njezino čitanje.

    Ako ti Blackout nije samo donio nekoliko uzbudljivih sati čitanja nego te nešto i naučio ili ti je dao razloga da zastaneš i razmisliš, to će me učiniti osobito sretnim.

    Marc Elsberg, jesen 2016.


    Iz recenzija :

    "Impresivan debi."
    - Marcel Berlins, The Times

    "Brz, napet, uzbudljiv – i aktualan: ovakav će se scenarij jednoga dana sigurno dogoditi. Toplo preporučujem."
    - Lee Child

    "Jednim dijelom potjera u stilu Dana Browna, a drugim ekotriler, ovaj će roman potaknuti brojne komentare i razgovore."
    - Booklist US

    Više detalja

    Br.strana: 354

    Povez: meki

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Školska knjiga d.d. Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531316415

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Šifra: 133906
    Cena: 1.549 rsd
    stara cena: 3.872 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 354

    Povez: meki

    God.izdanja: 2018.

    Izdavač: Školska knjiga d.d. Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789531316415

    Dostupnost: Trenutno na lageru.
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.