• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Zora je svanula
    Zora je svanulaZora je svanula

    Zora je svanula

    OPIS KNJIGE:

    Memoari Zora je svanula sasvim sigurno ostaće jedno snažno svedočanstvo ljubavi, patnje i bola … i svega neizrečenog i potisnutog… i ostaće nam pitanje da li je okrenutost nebu jedini način da se bitiše na zemlji…

    Neda Ukraden je, ne štedeći vreme i emocije na proputovanju kroz vlastiti život maestralno ispričala priču o nama i o jednoj zemlji koje više nema i neće je biti…

    Od mirisa i boja njenog zavičaja i majčinog zagrljaja naizgled lako a užasno teško u isto vreme, otvarajući se prema čitaocu i vešto ga vodeći do muzičke scene kojom i danas vlada, Neda nas sve vreme drži u čeličnom zagrljaju emocije, koja nas poput nje same reže oštrinom žileta ili dodiruje najnežnijom svilom budeći u nama arhajske strahove i strepnje.

    O autoru

    Neda Ukraden, kao jedino djete u oca Dusana, načelnika policije i majke Anđe, trgovkinje, rođena je 16. avg. 195O.g u malom mjestu Imotski, u Dalmatinskoj zagori. Ali najveći dio svoga djetinstva i zrelog doba, zbog očevog posla provela je u Bosni i Hercegovini (Višegrad, Goražde, Brčko) i u Sarajevu naj- duže, 30 god. Od malih nogu, zbog izuzetne muzikalnosti i otvorenosti, angažuju je u školskim horovima, na amaterskim festivalima, priredbama (‘Mladi graditelji’ u Brčkom, ‘Prvi pljesak’u Sarajevu, Omladinski festival’ u Subotici).
    Kada je na audiciji radio Sarajeva te davne 1967. g. bila primljena i snimila prvu pjesmu IGRA BEZ KRAJA” nije ni slutila da će naslov te pjesme biti simbol njenog daljeg života, koji je ispunila muzika, pjesma, koncerti, turneje snimanja, show-programi! lako se obrazovala za savim druge stvari - završila je PRAVNI fakultet i ENGLESKI i književnost, pjesma i muzika su ostale njeno glavno i jedino zanimanje! Dobitnik je svih najznačajnijih diskografskih, koncertnih i estradnih nagrada nekadašnje Jugoslavije, ali i zemalja nastalih raspadom bivše domovine! Njene ploče su bile najtiražnija izdanja tog vremena pa su i pjesme sa tih albuma ostale evergreeni- “Srce u srcu”, “Jel to taj” “Vrati se s kišom”, “Oči tvoje govore, “Boli, boli”, “Samo je nebo iznad nas” “Šumi, šumi javore”, “Ne zovi me u ponoć”, “Došlo doba da se rastajemo”, “Ostariću čekajući na te” i dr... donele su joj zlatne, dijamantske, platinaste ploče, kao i 3 x ZLATNA PTICA kao najviše diskografsko priznanje JUGOTONA!
    Ali kada je *85.g izašao album “HOCU TEBE” niko nije predpostavljao da ce to biti najtiražniji ženski pop album svih vremena, a pjesma ZORA JE autora Đorđa Novkovića, Marine Tucaković i Mate Došena najprevođenija i najviše prodavana pesma sa ovih prostora jer je čak na 13 jezika snimljena! I danas je to pjesma po kojoj je na Balkanu svi poznaju i koju pevaju! Pevačici je donela mnogobrojne nagrade, povelje, priznanja samo neke da spomenemo: 3x Zatne ptice Jugotona, 8x ’Oskara Popularnosti* lista Tv Revija, ‘Zlatne vjence popularnisti’ lista STUDIO, ‘Zlatni mikrofon VŠS’, ‘Zlatni mikrofon Dijaspore’, 4x ‘Zlatni Melko’, ‘Posebno priznanje za izuzetan doprinos diskografiji’ 2017 HDU( Cro rec), Bečki Oskar popularnosti 2016, Oskar popularnosti Banja Luka 2010., 2017, Dama godine 2015, 2017, i mnoge druge nagrade medijskih, kulturnih i društvenih ustanova! Ona je poznata po humanitarnom radu pa je za svoj nesebičan doprinos društvu u godinama raspada zemlje dobila mnogobrojne zahvalnice, povelje i priznanja, od kojih je najdraža VELIKO SRCE lista Nada.
    Jedna je od retkih pevačica koja, iako je raspadom bivše zemlje izgubila saradnike, disko kuće i dobar deo publike, uspela je da se prilagodi novim produkcijama, aranžmanima, angažujući mlade nove, tada nepoznate autore i da ostvari nekoliko hitova od kojih su se izdvojile pesme: “Nisam ti ja bas bilo ko”, Gdje god bio , Život sam promjenila”, “Neda, ne da”, “ Šteta baš”, zagrebačkih autora Franje Valentica i Branimira Mihaljevića, kao i pjesme: “Da se nađemo na pola puta”, “Na Balkanu”, “Kao vino i gitara inladog beogradskog autora Dušana Bačića! Nedine ploče i CD izdavale su sve disko kuće na ovim prostorima:
    Založba kasel in plosc ( SIo), Jugoton,(Hr) Diskoton( BiH), PGP ( Sr) City records(Sr), * Grand*( Sr) Hit records (Hr), Sunny music(Bug), *BN music(BiH), Croatia rec(Hr) Nika( SIo). Kao istaknuti um- jetnik, dobitnica je i najvećeg muzičkog priznanja “NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO” - Saveza estradno inuzičkih uduženja Srbije!
    Još uvijek aktivno radi, snima i koncertira a uskoro će se oprobati i kao književnica. U štampi je njena prva knjiga autobiogralija Zora je svanula, koja izlazi oktobra 2022 !
    Bila je udata za tv reditelja Milana Bilbiju.
    Majka je kćeri Jelene i ponosna baka troje unuka, Aleksandre, Nede i Dušana.

    Više detalja

    Br.strana: 250

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Knjiga komerc

    ISBN: 9788687195073

    Dostupnost: isporuka za 7 - 10 dana za ovu knjigu
    Šifra: 221392
    Cena: 999 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 250

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Knjiga komerc

    ISBN: 9788687195073

    Dostupnost: isporuka za 7 - 10 dana za ovu knjigu
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.