• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Živi i dalje, stvore: antologija sovjetske i ruske socijalne i angažovane poezije
    Živi i dalje, stvore: antologija sovjetske i ruske socijalne i angažovane poezije

    Živi i dalje, stvore: antologija sovjetske i ruske socijalne i angažovane poezije

    OPIS KNJIGE:

    "Živi i dalje, stvore: antologija sovjetske i ruske socijalne i angažovane poezije" autora Predraga Milojevića predstavlja sveobuhvatan pregled ruske i sovjetske socijalne i angažovane poezije, beležeći transformaciju poetskog izraza kroz turbulentne istorijske periode Rusije, od završetka Srebrnog veka do današnjice.

    Rusija je zemlja u kojoj pesništvo ima duboko ukorenjenu tradiciju, a pesnici često igraju ključnu ulogu u društvenom i političkom diskursu. Ova antologija svedoči o vremenu kada su umetnici, posebno pesnici, bili prisiljeni da se suočavaju s represivnim režimom Sovjetskog Saveza. Kroz umetničko promišljanje i kritiku, socijalno angažovani pesnici često su se suprotstavljali vlastima, svesni opasnosti koje takvo delovanje nosi.

    Period koji antologija pokriva započinje krajem Srebrnog veka ruske poezije, obeleženog velikim imenima kao što su Boris Pasternak, Osip Mandeljštam i Ana Ahmatova. Ovaj period se nastavlja kroz sovjetsku epohu, obuhvatajući pesnike Bronzanog veka, i doseže do savremenih autora koji su dostojni naslednici svojih slavnih prethodnika. Avangarda, koja je bila glavna pretnja kulturnoj politici sovjetskog režima, bila je gotovo uništena. Režim je brutalno obračunao ne samo sa avangardistima već i sa svima koji su težili samostalnosti i slobodi van okvira marksističke ideologije.

    Uprkos ovim represivnim merama, ili možda upravo zbog njih, sovjetski andergraund je iznedrio raznovrsne poetske glasove. U tom mraku stvarali su pisci različitih poetika: od onih koji su u svojim delima izražavali ludilo i apsurd, preko satiričara koji su koristili humor kao oružje protiv sistema, do pesnika koji su se bavili egzistencijalnom patnjom. Ova mnoštvenost izraza rezultirala je jednim od najsvetlijih perioda u ruskoj poeziji.

    Antologija koju je priredio Predrag Milojević, a preveo Svetislav Travica, daje nam uvid u ovu bogatu i slojevitu tradiciju. Knjiga prati evoluciju poezije koja je nastala u trenutku kada je avangarda bila glavna meta represije i nastavlja kroz decenije sovjetske vladavine sve do savremenih autora. Ovi pesnici su svesni naslednici svojih prethodnika i nastavljaju tradiciju kritičkog i socijalno angažovanog stvaralaštva.

    "Živi i dalje, stvore" nije samo zbirka poezije; to je dokument vremena, svedočanstvo o hrabrosti umetnika koji su se borili za slobodu izraza i samostalnost misli u jednom od najrepresivnijih režima u istoriji. Predrag Milojević nas kroz ovu antologiju vodi na putovanje kroz istoriju ruske poezije, otkrivajući nam kako su pesnici, suočeni s nepravdom i represijom, uspeli da stvore dela neprolazne vrednosti i lepote.

    Više detalja

    Br.strana: 528

    Povez: mek

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Presing društvo za afirmaciju kulture

    ISBN: 9788663419995

    Šifra: 240733
    Cena: 1.496 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 528

    Povez: mek

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Presing društvo za afirmaciju kulture

    ISBN: 9788663419995

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.