• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Zavetrina
    Zavetrina

    Zavetrina

    OPIS KNJIGE:

    "Zavetrina" je manje poznata novela velikog ruskog pisca Ivana Sergejeviča Turgenjeva, koja se bavi složenim međuljudskim odnosima i moralnim dilema u ruskoj provinciji u drugoj polovini 19. veka.

    Kroz priču o mladom velikoposedniku Vladimiru Sergejiču Astahovu, Turgenjev istražuje teme društvene stagnacije, kulturne izolacije i ljudske ograničenosti.

    Vladimir Sergejič Astahov, centralni lik ove priče, mladi je plemić koji dolazi u provinciju sa željom da prisustvuje pečalbarskim matinejama, događajima koje organizuje lokalno plemstvo. Očekujući dosadu i površnost, Vladimir je iznenađen talentima lokalnih izvođača, ali ubrzo shvata da su ti talenti ugušeni društvenim barijerama i ograničenim duhom sredine u kojoj žive. On se suočava sa provincijskim mentalitetom, koji je obeležen egoizmom, licemerjem i nedostatkom ambicija.

    Kroz niz susreta i događaja, Vladimir se sve više uvlači u provincijalne intrige i postaje meta ismejavanja lokalnih seljaka, koji koriste svaku priliku da se narugaju navikama i ličnosti metropolitskog gosta. Ova igra ismejavanja, koja je dobro poznata seljacima, predstavlja Vladimiru surovu realnost života izvan gradskih zidova i suočava ga sa moralnim sunovratom lokalnog plemstva.

    Turgenjevova novela "Zavetrina" nije samo portret jednog mladog plemića suočenog sa provincijskom stagnacijom, već i oštra kritika društvenih normi i odnosa koji karakterišu rusku provinciju tog vremena. Kroz likove i situacije, Turgenjev prikazuje kako društvene i kulturne barijere sprečavaju ljude da ostvare svoj puni potencijal i kako društvo može da postane zatvorena zajednica u kojoj dominiraju površne vrednosti i licemerje.

    Značaj "Zavetrine" leži i u njenoj ulozi kao prethodnice velikih romana Ivana Turgenjeva, poput "Očevi i deca", "Dim" i "Uoči novih dana". Ova novela pruža uvid u razvoj Turgenjevovih tema i stilova, nudeći čitaocima realističan prikaz međuljudskih odnosa i društvenih dinamika. Likovi poput Ivana Iljiča, sa svojim jedinstvenim osobinama i sudbinama, dodaju dublje slojeve ovoj priči i čine je bogatijom i složenijom.

    Ukratko, "Zavetrina" je dragoceno delo Ivana Sergejeviča Turgenjeva koje nudi ne samo uživanje u literaturi, već i duboko promišljanje o društvu, moralnim vrednostima i ljudskoj prirodi.

    Ova novela ostaje relevantna i danas, kao svedočanstvo o univerzalnim izazovima i dilemama sa kojima se ljudi suočavaju u svakom vremenu i prostoru.

    Više detalja

    Br.strana: 103

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Sumatra izdavaštvo

    ISBN: 9788660340735

    Šifra: 240026
    Cena: 770 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 103

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Sumatra izdavaštvo

    ISBN: 9788660340735

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.