• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Zabranjena beležnica
    Zabranjena beležnica

    Zabranjena beležnica

    OPIS KNJIGE:

    Zabranjena beležnica Albe de Sespedes donosi slojevitu i emocionalno intenzivnu priču o unutrašnjem buđenju žene zarobljene u mreži tradicionalnih uloga koje su je oblikovale i istovremeno sputavale.

    Glavna junakinja, Valerija, vodi naizgled sređen i ispunjen život kao majka, supruga, domaćica i činovnica, posvećena potrebama svoje porodice i očekivanjima društva. Međutim, sve se menja kada jedne obične nedelje impulsivno kupi crnu beležnicu, u kojoj počinje da zapisuje svoje misli i osećanja. Kroz proces pisanja, Valerija postupno otkriva kako je izgubila sebe igrajući uloge koje su je odvajale od sopstvene suštine, shvatajući da iza brižne majke i verne supruge stoji žena čije su želje, strahovi i potrebe dugo bili potisnuti.

    Kako beleške postaju sve dublje i iskrenije, Valerija počinje da se suočava sa tenzičnim odnosima u porodici – između nje i njene ćerke, sina, muža, pa i same sebe. Sukobi između generacija, udaljavanje od partnera i neizbežna pitanja neverstva produbljuju unutrašnji konflikt junakinje, koja se nalazi na ivici preispitivanja celokupnog svog postojanja. Njena intimna ispovest razotkriva frustracije i nesigurnosti proistekle iz nesklada između očekivanja tradicionalne žene, koja pruža sigurnost i stabilnost, i modernih ideja o slobodi i individualnosti, koje bude strah i nelagodu.

    U „Zabranjenoj beležnici“, Alba de Sespedes virtuozno ispituje granice između slobode i dužnosti, između potrebe za pripadanjem i želje za samoostvarenjem. Beležnica, simbol zabranjene intime, postaje prostor gde Valerija može da bude potpuno iskrena, ali i mesto koje izaziva strah od suočavanja sa istinom. Pisanje, koje je u početku delovalo kao beg, prerasta u introspektivno putovanje koje je vodi ka bolnom, ali neizbežnom osvajanju svesti o sopstvenim željama i ograničenjima.

    Ovaj roman, kroz suptilan prikaz unutrašnjeg sveta jedne žene, odražava univerzalne dileme mnogih žena u društvima gde su granice između tradicionalnih vrednosti i savremenih težnji zamagljene. Valerijina priča istražuje cenu konformizma i otvara pitanja o autentičnosti, slobodi i granicama koje postavljamo sami sebi.

    „Zabranjena beležnica“ ne nudi jednostavne odgovore, već poziva čitaoca da razmisli o tome koliko su njegove sopstvene uloge odraz očekivanja drugih, a koliko izrazi istinske individualnosti. Ovim delom, de Sespedes ne samo da je uticala na italijansku prozu pedesetih godina, već je stvorila roman univerzalnog značaja, koji i danas otkriva relevantnost dilema sa kojima se suočavaju žene širom sveta.

    Više detalja

    Br.strana: 251

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Kontrast izdavaštvo

    ISBN: 9788660362775

    Šifra: 242286
    Cena: 999 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 251

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Kontrast izdavaštvo

    ISBN: 9788660362775

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.