• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Wagnerizam. Umjetnost i politika u sjeni glazbe
    Wagnerizam. Umjetnost i politika u sjeni glazbe

    Wagnerizam. Umjetnost i politika u sjeni glazbe

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Wagnerizam. Umjetnost i politika u sjeni glazbe" autora Alexa Rossa potvrđuje njegovu reputaciju kao jednog od vodećih glazbenih kritičara današnjice. Ross, čiji su radovi u New Yorkeru već zadobili široko priznanje, duboko zaranja u složenu i kontroverznu ostavštinu Richarda Wagnera, eksplorirajući kako je ovaj titanski skladatelj oblikovao ne samo glazbeni već i širi kulturni, socijalni i politički pejzaž.

    Ross pokazuje kako je Wagnerova umjetnost transcendirala operne dvorane i postala temeljni kamen modernizma u raznim oblicima umjetnosti. Autor detaljno analizira utjecaj Wagnerove muzike na različite umjetničke discipline, od književnosti i slikarstva do filma i arhitekture. Fenomen wagnerizma, kako Ross naglašava, pokazuje kako je jedan skladatelj mogao poslužiti kao inspiracija za stvaralaštvo, ali i razaranje, reflektirajući univerzalne ljudske čežnje i ambicije.

    Wagnerov utjecaj na velikane poput Virginije Woolf, Thomasa Manna, Paula Cézannea i Luisa Buñuela demonstrira kako se Wagnerova vizija, unatoč njenom izazovnom i ponekad opasnom karakteru, integrirala u srž mnogih ključnih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća. Ross istražuje kako su Wagnerove ideje motivirale i one s margina društva – od anarhista do feministica i zagovornika prava homoseksualaca, naglašavajući njegovu složenost i privlačnost.

    Međutim, knjiga također produbljuje tamnije aspekte Wagnerove ostavštine, uključujući njegov utjecaj na ideologiju i estetiku nacističke Njemačke. Ross ne izbjegava ništa u svom istraživanju, postavljajući teška pitanja o odnosu između umjetničkog djela i moralne odgovornosti njegovog stvaraoca. Analiza Wagnerovog antisemitizma te njegova aproprijacija od strane Adolfa Hitlera služi kao upozorenje o opasnostima manipulacije umjetnošću za ideološke svrhe.

    Ross pristupa Wagnerovoj temi s intelektualnom znatiželjom i kritičkim uvidom koji osvjetljavaju složene veze između umjetnosti i ideologije. "Wagnerizam" nije ni apologija ni osuda Wagnera, već strastvena istraživačka studija koja čitatelje poziva da razmisle o snažnom utjecaju umjetnosti na društvo i individuu. Ovo djelo predstavlja ne samo istraživanje jednog umjetnika već i šire, kako umjetnost oblikuje, odražava i ponekad manipulira političkim i društvenim stvarnostima.

    Knjiga "Wagnerizam. Umjetnost i politika u sjeni glazbe" je iznimno važno čitanje za sve koji se bave istraživanjem kulture, umjetnosti, politike i njihovih međusobnih povezanosti u modernom svijetu.

    Više detalja

    Br.strana: 688

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Školska knjiga d.d. Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789530622081

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 239861
    Cena: 8.142 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 688

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Školska knjiga d.d. Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789530622081

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.