• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Vladika sa Lovćena
    Vladika sa Lovćena

    Vladika sa Lovćena

    OPIS KNJIGE:

    Roman "Vladika sa Lovćena" Manojla Manja Vukotića je delo koje nas vodi kroz burnu i tragičnu istoriju Crne Gore, kroz prizmu jedne od najznačajnijih ličnosti njenog kulturnog i političkog života – Petra II Petrovića Njegoša.

    Ovaj roman nije samo priča o čoveku, već i o njegovom nasleđu, simbolima, i neprestanoj borbi između svetovnog i duhovnog.

    Vukotić koristi trostruku sudbinu Njegoša – kao vladara, vladike i pesnika – da istraži kompleksnost njegove ličnosti i istorijske uloge koju je igrao. Njegoš, kao duhovni vođa i pesnik, ostavio je neizbrisiv trag na crnogorskoj kulturi i istoriji, ali i teret koji je nosio, suočen sa neprekidnim previranjima i sukobima, ostavlja ga u stalnom stanju tragične nedovršenosti.

    Roman počinje od tamnog Lučindana 1851. godine, kada su, posle smrti, počele da se prepliću Njegoševe sudbine – kako u životu, tako i u smrti. Njegoševa želja da bude sahranjen na vrhu Lovćena, u crkvici koju je sam sagradio za svog strica, Petra I Petrovića, postala je kamen spoticanja za mnoge generacije Crnogoraca. Amanet koji je ostavio plemenicima da ga ukopaju na tom mestu i kletva koja je usledila ako se to ne ispuni, postavili su temelje za dalju sudbinu ovog svetog mesta.

    Zlo koje se nadvilo nad Lovćen nije stalo sa Njegoševom smrću. Prvo je austrougarska vojska 1916. godine uništila crkvicu na vrhu Lovćena, a zatim je, 1925. godine, kralj Aleksandar Karađorđević, jedini kralj rođen na Cetinju, podigao kapelu na mestu gde je nekada stajala crkvica. Ali ni to nije bio kraj. Pola veka kasnije, crnogorski komunisti su srušili i tu kapelu, zamenivši je crnim mermernim mauzolejom bez krsta, simbolom novog poretka, a Njegoševi ostaci su završili u podzemnoj kripti.

    Vukotićevo delo istražuje ovu složenu i kontroverznu istoriju, otvarajući stare i nove rane. Autor nas podseća na večitu dilemu koja prati crnogorsku prošlost – da li je Njegoševo nasleđe ikada zaista bilo poštovano onako kako je on želeo, ili su se vekovi previranja i političkih interesa neprestano igrali sa njegovim amanetom?

    "Vladika sa Lovćena" je knjiga koja ne samo da budi sećanja na prošlost, već i postavlja pitanja o sadašnjosti i budućnosti. Da li Njegoša čeka sedma sahrana, ili će njegovo nasleđe konačno pronaći svoj mir? Vukotić kroz svoje istraživanje i pripovedanje daje čitaocima dubok uvid u istorijske događaje i ličnosti koji su oblikovali Crnu Goru, ali i poziva na refleksiju o tome šta znači čuvati i poštovati nasleđe.

    Ovaj roman je delo koje će zainteresovati svakog ko želi da bolje razume složenu istoriju Balkana, posebno kroz prizmu ličnosti čije delo i život i dalje odjekuju u savremenom društvu. "Vladika sa Lovćena" je priča o borbi između tradicije i modernosti, između vere i politike, između onoga što je bilo i onoga što tek treba da bude.

    Više detalja

    Br.strana: 288

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Vukotić media

    ISBN: 9788681510735

    Šifra: 240980
    Cena: 890 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 288

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Vukotić media

    ISBN: 9788681510735

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.