• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Uspon i krize Ujedinjenih nacija
    Uspon i krize Ujedinjenih nacija

    Uspon i krize Ujedinjenih nacija

    OPIS KNJIGE:

    "Uspon i krize Ujedinjenih nacija" autora Vladana Stevanovića predstavlja temeljno istraživačko delo koje osvetljava kompleksne procese i izazove sa kojima se suočava najvažnija međunarodna organizacija za očuvanje mira i bezbednosti.

    Knjiga je plod autorovog dubokog istraživanja tokom postdiplomskih studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, gde je uspešno odbranio svoju magistarsku tezu.

    Stevanović započinje knjigu analizom istorijskih okolnosti koje su dovele do stvaranja sistema kolektivne bezbednosti i osnivanja međunarodnih organizacija, s posebnim fokusom na Ujedinjene nacije (UN). On detaljno istražuje ulogu i način delovanja UN u ostvarivanju međunarodnog mira i bezbednosti, ističući kako su ove organizacije zamišljene i kako funkcionišu u praksi.

    Jedan od ključnih elemenata knjige je kritička analiza stranputica u delovanju UN, ali i isticanje njihovih pozitivnih dostignuća. Stevanović detaljno razmatra misije UN kroz uporedni pregled značajnih mirovnih operacija, uključujući intervencije u Koreji, Sueckoj krizi, Kongu, Persijskom zalivu, Bosni i Hercegovini, Somaliji i građanskom ratu u Ruandi. Ova studija slučaja pruža čitaocima uvid u kompleksnost i izazove s kojima se UN suočavaju prilikom pokušaja održavanja međunarodnog mira.

    Posebnu vrednost knjige čini analiza promena u međunarodnim odnosima nakon Hladnog rata. Stevanović objašnjava kako su ove promene stvorile nove političke okvire koji utiču na delovanje UN. Kroz jasan i pristupačan akademski jezik, autor demistifikuje mnoge zablude koje postoje u srpskoj političkoj i opštoj javnosti o funkciji i kapacitetima UN.

    Stevanović naglašava da UN nisu idealna organizacija, već međuvladina organizacija čije delovanje zavisi od volje država članica. Ova perspektiva je ključna za razumevanje ograničenja i mogućnosti UN u svetu u kojem suverenitet država i dalje igra dominantnu ulogu. Autor podseća čitaoce da u međunarodnim odnosima nema mesta za idealizam i demokratiju, već da su to odnosi vođeni interesima suverenih država.

    Knjiga "Uspon i krize Ujedinjenih nacija" pruža sveobuhvatan pregled i kritičku analizu rada UN, nudeći vredne uvide za studente, istraživače, kao i sve zainteresovane za međunarodne odnose.

    Vladan Stevanović uspeva da prenese složene teme na razumljiv način, istovremeno zadržavajući akademsku rigoroznost i dubinu analize, čineći ovu knjigu neophodnim štivom za sve koji žele da razumeju ulogu i izazove Ujedinjenih nacija u savremenom svetu.

    Više detalja

    Br.strana: 229

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Čigoja

    ISBN: 9788653109813

    Šifra: 240735
    Cena: 1.600 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 229

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Čigoja

    ISBN: 9788653109813

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.