• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Teška vremena
    Teška vremena

    Teška vremena

    OPIS KNJIGE:

    "Teška vremena" Čarlsa Dikensa je duboko istraživački roman koji pruža oštar portret viktorijanskog industrijskog društva. Kroz priču o Tomasu Gredgrajnu, bogatom trgovcu koji je posvetio svoj život činjenicama i statističkom obrazovanju, Dikens kritikuje društvene i moralne posledice industrijalizacije.

    Tomas Gredgrajn je nepokolebljivo posvećen ideji da su jedino činjenice vredne pažnje, te svoju decu odgaja u skladu sa tim principom. Njegov rigidni pristup obrazovanju i životu isključuje sve što nije zasnovano na racionalnom i empirijskom, gušeći radoznalost, maštovitost i osećajnost. Gredgrajnov metod stvara sterilno i bezdušno okruženje koje duboko utiče na živote njegove dece – poslušna Luiza završava u braku bez ljubavi, dok se njen brat Tom zapetlja u kriminalne aktivnosti, što ga primorava da pobegne u Ameriku.

    Paralelno sa njihovim sudbinama, Dikens uvodi lik Sisi Džup, ćerke cirkusanta, čiji slobodan duh i emotivna priroda stoje u oštrom kontrastu sa Gredgrajnovim učenjima. Sisi postaje katalizator promene, prisiljavajući Gredgrajna da preispita svoja uverenja i osvetli unutrašnje kontradikcije svog rigidnog sistema vrednosti.

    Dikens koristi likove i njihove međusobne odnose da prikaže šire društvene probleme i nepravde viktorijanskog doba. Kroz njihova iskustva, on istražuje posledice industrijalizacije na ljudsku prirodu i društvene strukture, kritikujući dehumanizirajući aspekt kapitalističkog poretka. Roman ne samo da osvetljava probleme društvene nepravde, već i naglašava važnost saosećanja, mašte i ljudskosti u svetu vođenom materijalnim interesima.

    U novom prevodu Gorana Skrobonje, "Teška vremena" donose svežinu i autentičan duh vremena koji će rezonirati sa savremenim čitaocima. Skrobonjin prevod zadržava suštinu Dikensovog oštrog socijalnog komentara, dok istovremeno obogaćuje tekst nijansama koje produbljuju emocionalni utisak romana.

    Kao strastvena pobuna protiv industrijskog poretka i modernog sveta, kako je opisao Džordž Bernard Šo, "Teška vremena" su i danas relevantna, podsećajući nas na trajnu vrednost empatije i ljudskosti. Džordž Orvel je jednom rekao da je Dikens "jedan od onih pisaca koje vredi pokrasti," naglašavajući univerzalnost i dubinu njegovih društvenih komentara.

    "Teška vremena" su klasik koji ostavlja trajan utisak, pozivajući nas da preispitamo sopstvene vrednosti i odnos prema društvenim normama, nudeći ne samo literarno zadovoljstvo, već i duboko moralno i socijalno promišljanje.

    Više detalja

    Br.strana: 352

    Povez: mek

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 978-86-521-5111-0

    Šifra: 240331
    Cena: 1.099 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 352

    Povez: mek

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 978-86-521-5111-0

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.