• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Teorija konstrukcija: Monografija
    Teorija konstrukcija: MonografijaTeorija konstrukcija: Monografija

    Teorija konstrukcija: Monografija

    OPIS KNJIGE:

    Katedra za tehničku mehaniku i teoriju konstrukcija Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu donela je odluku da objavi monografiju posvećenu naučnom i stručnom delu pokojnog Akademika prof. dr Milana Đurića, dipl.građ.inž., dugogodišnjeg šefa Katedre i doajena srpskog građevinskog konstrukterstva. U godini u kojoj se navršava 20 godina od smrti prof. Milana Đurića, izdavanjem jedne prigodne Monografije želimo da izrazimo svoje poštovanje, priznanje i zahvalnost za njegov ogroman doprinos u razvoju teorije konstrukcija i uopšte građevinarstva na ovim prostorima.

    Akademik prof. dr Milan Đurić, dipl.građ.inž. rođen je 16. februara 1920. godine u Zrenjaninu. Na Građevinskom fakultetu u Beogradu radio je od 1947. do 1984. god. kada se penzionisao. Prošao je sva zvanja od asistenta do redovnog profesora, od 1956. god. pa sve do odlaska u penziju bio je šef Katedre za tehničku mehaniku i teoriju konstrukcija. Za dopisnog člana SANU izabran je 1970, a za redovnog 1978. god. Od 1969. do 1978. godine bio je predsednik Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktera. Za svoj naučni i stručni rad dobio je Sedmojulsku nagradu 1964. god., Oktobarsku nagradu Beograda 1971., nosilac je Ordena rada sa crvenom zastavom (1965.) i Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1972.). Njegova najpoznatija inženjerska ostvarenja su most preko Tise kod Titela i most “Gazela” preko Save u Beogradu. Predavao je tokom nastavničkog rada sve predmete iz oblasti Teorije konstrukcija i Tehničke mehanike, unapređujući ih pri tome originalnim doprinosima, postavio je osnove predmetima Stabilnost i dinamika konstrukcija, Teorija spregnutih i prethodno napregnutih konstrukcija, Opšta teorija ljuski, objavio je pet udžbenika (osam knjiga). Umro je 1988. godine.

    Prof. dr Milan Đurić postavioje temelje teorije konstrukcijau srpskom graditeljstvu, neposredno posle Drugog svetskog rata. Vizionarski je, svojim naučnim dostignućima, dao rešenja koja su u to vreme omogućavala građevinskim inženjerima da sa relativno skromnim računarskim sredstvima suvereno vladaju proračunom inženjerskih konstrukcija.

    Monografija se sastoji iz priloga članova Katedre za tehničku mehaniku i teoriju konstrukcija Građevinskog fakulteta i priloga pozvanih poštovalaca dela Akademika prof. dr Milana Đurića iz zemlje i inostranstva. Radovi u Monografiji nisu tematski složeni, niti je namera urednika bila da pravi knjigu posvećenu jednoj čvrstoj tematskoj celini, njen cilj je da pokaže dokle su u svojim naučnim istraživanjima stigli bivši saradnici Akademika prof. dr Milana Đurića i drugi naučni radnici, koji cene i uvažavaju njegovo delo.

    Izdavanje ove monografije su finansijski pomogli Saobraćajni institut CIP, SIMEX Inženjering, d.o.o., Institut za vodoprivredu „Jaroslav Čemi“ i Energoprojekt-Visokogradnja a.d., svi iz Beograda, na čemu im se najtoplije zahvaljujem.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 239

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 9788675180746

    Šifra: 183670
    Cena: 1.800 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 239

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Akademska misao

    ISBN: 9788675180746

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.