• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Tehnologija održavanja vozila
    Tehnologija održavanja vozilaTehnologija održavanja vozila

    Tehnologija održavanja vozila

    Branko Vasić, Dimitrije Janković, D. Curovi

    OPIS KNJIGE:

    Iz predgovora:

    Ovim udžbenikom TEHNOLOGIJA ODRŽAVANJA VOZILA - PROJEKTOVANJE I PRORAČUN KAPACITETA ZA ODRŽAVANJE se u potpunosti pokriva Program za IX semestar iz predmata Tehnologije održavanja vozila, koji slušaju studenti grupe za motorna vozila Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

    Udžbenik je podeljen na tri deta. U prvom deiu, nakon ovog prvog, uvodnog poglavlja, u drugom poglavlju su dati propisi o projektovanju radionica i objekata za održavanje motomih vozila (uredjenje gradjevinskog zemljišta, izbor lokacije i investicioni programi). U trećem pogtavlju su dati elementi proračuna potrebnih površina i zgrada i osnovni principi projektovanja hala koje služe kao objekti za održavanje vozila, uključujucl i normative za proračun pomočnih površina, zatim zahtevi u pogledu osvettjenja hata, njihovog grcjanja i provetravanja, metode proračuna kapaciteta za snabdevanje energijom i na kraju propisi i kriterijumi kod projektovanja skladišta rezervnih delova kao posebno važnog (pomočnog) dela u objektima za održavanje vozita. Metode alokacije prostora i radnih mesta za održavanje su date u četvrtom pogtavtju, a osnovni elementi unutrašnjeg transporta u petom. Šesto poglavtje daje etemente za dimenzionisanje radnih mesta za održavanje vozila a zatim kompletan tehnološki proračun (sa večim brojem primera). U sedmom pogtavlju su dati elementi za dimenzionisanje radnih mesta vozila, u osmom tehnološki proračun i u devetom veči broj primera projektovanih otvorenih prostora za čuvanje i parkiranje vozila, kao i različiti tipovi garaža, zatim principi tehnološkog projektovanja drugih operativnih površina u pogledu mogučnosti manevrisanja odredjenih kategorija vozila u ovom prostoru.

    Drugi deo ove knjige počinje pogavljem koje je posvečeno tehničkim pregledima, odnosno odgovarajučim propisima u pogledu potrebne opreme i uredjaja za dijagnosticiranje i ispitivanje vozila na obaveznim tehničkim pregledima. Posebna poglavlja u ovom delu obradjuju specijatna odetjenja, stanice, uredjaje i opremu (stanica za tečna goriva, kompresorska stanica, uredjaji za podmazivanje i odvod otpadnog ulja, uredjaji za odvod izduvnih gasova i dizatice).

    U trećem delu su poglavlja koja se odnose na tehnološke projekte odeljenja za održavanje i remont vozila, odnosno njihovih agregata i sklopova: motomo odeljenje, odeljenje menjača i diferencijata, vulkanizersko odeljenje, akumulatorsko odeljenje, odeljenje elektro komponenti, odetjenje za remont prednjih i zadnjih mostova, odetjenje za opravku pneumatskih komponeneti, odeljenje za remont uređaja za ubrizgavanje goriva, odetjenje za karoseriranje i farbanje vozita i odeljenje za pranje vozila.


    U prilogu su dati primeri projektnih zadataka za studente, a zatim i uradjen primer tehnološkog proračuna. Na kraju udžbenika dat je spisak literature.
    Autori smatraju da je knjiga pisana na jasan i razumljiv način, pa ee korisno poslužiti i izvan univerziteta i nastavnog procesa-u praksi i svakodnevnom radu rukovodilaca prcduzeča i svih stručnjaka koji se bave problemima održavanja. U prilog ovoj konstataciji idc, pre svega, činjenica da su u knjizi data gotova rešenja, bez strogih matematičkih formutacija, kako se zbog detalja ne bi izgubila potrebna celoviiost.

    Više detalja

    Br.strana: 360

    Povez: broš

    God.izdanja: 2000.

    Izdavač: Mašinski fakultet

    ISBN: 86-7083-386-7

    Šifra: 96353
    Cena: 1.270 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 360

    Povez: broš

    God.izdanja: 2000.

    Izdavač: Mašinski fakultet

    ISBN: 86-7083-386-7

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.