• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Suđenje Sokratovo
    Suđenje Sokratovo

    Suđenje Sokratovo

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    NIJEDNO DRUGO SUĐENJE, osim suđenje Isusu, nije ostavilo tako živi dojam na maštu Zapadnog Čovjeka kao što je to suđenje Sokratu. Dva suđenja imaju puno toga zajedničkoga. Ni od jednog nema neovisnog suvremenog pri-kaza, čak ni fragmentarnih aluzija. Nemamo transkripata, nikakvih sudskih zapisa. Ne čujemo tužiteljstvo. Priču znamo samo po kazivanjima kasnijih voljenih učenika.

    U slučaju Sokrata, imamo podizanje optužbe. Međutim, nemamo ono što bi odvjetnici rekli pismene podrobnosti - specifične optužbe, a ne općenite navode. Ne znamo po kojem su zakonu ili zakonima optužbe iznesene.

    I Isus i Sokrat su postigli besmrtnost kroz mučeništvo. Za kršćansku teologiju, raspeće je ispunilo božansku misiju. Ali Sokratu Čak ni mučeništvo ne bi bilo dovoljno. Iza Sokrata nisu ostala njegova vlastita pisana djela. Od njegovih mnogih i različitih učenika samo su se sačuvali Platonovi i Ksenofontovi spisi. Da su se samo sačuvala Ksenofontova prisjećanja o Sokratu, čak i konačna čaša kukute ne bi bila dovoljna za njegovo ovjekovječenje. (Kod Ksenofonta Sokrat je prilično otrcan i banalan, katkada potpuno filistarski, u stanju, kako to stoji u jednom odlomku Ksenofontovih Spomen« Sokratovih - njegovih sjećanja o Sokratu - šale radi, nuditi se za svodnika jednoj dobropoznatoj atenskoj kurtizani.) Da je Sokrat bio oslobođen, da je bez teškoća umro od starosti, sada bi bio zapamćen kao manji atenski čudak, omiljena sprdnja komediografa.

    Platon je bio onaj koji je stvorio Sokrata naših predodžbi i do danas nitko ne može biti siguran koliko je od njegovog portreta stvarni Sokrat, a koliko Platonov genij ukrašavanja.

    Potraga za povijesnim Sokratom, poput potrage za povijesnim Isusom, nastavlja stvarati sve golemiju literaturu, golemo more spekulacija i učenih kontroverzi.
    Međutim, Sokratov dug Platonu nije ništa veći negoli Platonov Sokratu. Platonovom književnom geniju Sokrat duguje svoj istaknuti položaj sekularnog sveca Zapadne civilizacije. A Sokrat je onaj koji Platona drži na listama uspješnica. Platon je jedini filozof koji je metafiziku preokrenuo u dramu. Bez zagonetnog i privfačivog Sokrata kao glavnog karaktera svojih dijaloga, Platon ne bi bio jedini filozof koji I dan danas očarava golemu publiku u svakom naraštaju. Nitko ne čita Aristotela, ili Tomu Akvinskog, ili Kanta kao književnost.

    Više detalja

    Br.strana: 236

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Hlad i sinovi, Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-6306-13-1

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 157010
    Cena: 2.926 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 236

    Povez: Tvrdi povez

    Izdavač: Hlad i sinovi, Zagreb

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 953-6306-13-1

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.