• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Subverzija i isceljenje: umetnost Anreja Tišme
    Subverzija i isceljenje: umetnost Anreja Tišme

    Subverzija i isceljenje: umetnost Anreja Tišme

    OPIS KNJIGE:

    Vazda kontroverzan, meko provokativan, apartno unikatan – kako ga je lična žeđ za razlikom u odnosu na art pretke i svakovrsni mejnstrim oblikovala – Andrej Tišma je za samo sedamdeset godina života i pet decenija svoje art prakse izgradio zavidan, podjednako aktivistički fokusiran, medijski razuđen i planetarno prepoznatljiv opus.

    To čudo od delatnosti – realizovano mahom nekanonski shvaćenim, idejno dopisanim i rasuto formalizovanim jezicima mejl-arta, fotografije, performansa, videa, digitalnih printova, veb-arta i elektronske muzike – upadljivo je poglavlje Nove umetničke prakse u nekadašnjoj Jugoslaviji i današnjoj Srbiji.

    Sve to krasno ilustruje i potvrđuje ova nevelika i netipična, a opet dragocena dijaloško-studijska knjiga, primerno snabdevena akribičnim uvodima u svako tematsko poglavlje iz pera/worda filozofa Milana Đorđevića, kao i njegovim dobro podešenim pitanjima za kojima slede upečatljive odgovorne verbalne kaskade samog Tišme. Dakle autora koji se tu, srećom, ne eksponira samo kao još živo govoreće artističko JA, nego i kao vrstan poznavalac, često i kritičar svoje art epohe, ljudi koji su je gradili i razgrađivali, planetarnih pitanja, mogućnosti opstanka čoveka i prirode čiji smo deo, uključujući igovor umetnosti kao planetarni proces.


    Vladimir Kopicl
    (Iz recenzije)


    Trajna i suštinski određujuća karakteristika umetničke pozicioniranosti Andreja Tišme u istorijskom razvoju jugoslovenske i tranzicione „druge linije” ogleda se u konsekventnoj upotrebi novih medija i strategija u humanistički usmerenom nastojanju da aktivno utiče na svoju mikro i makro društvenu stvarnost, odnosno da revolucioniše celinu života. Njegovo višedecenijski kontinuirano avangardno stvaralačko opredeljenje sadržano je u utopijskoj težnji da mentalnim snagama umetnički interaktivno preoblikuje duhove recipijenata, na temelju bitno drugačijeg vrednosnog i idejnog odnosa čoveka prema prirodi i sebi samom, i stvori svetski poredak korenito drugačiji od vladajućeg kapitalističkog. Stoga je u fizičkoj i virtuelnoj stvarnosti uzbunjivao, razbuđivao i osvešćivao domaću i međunarodnu publiku ideološki subverzivnim slikama, stavovima i emocijama, kritički im ukazujući na temeljne civilizacijske problem i utičući na promenu njihovih medijski proizvedenih mnjenja u cilju izazivanja željenih promena nabolje.

    Milan Đorđević


    Knjiga razgovora "Subverzija i isceljenje: umetnost Andreja Tišme" autora Milana Đorđevića nam detaljno, kroz dijalog autora i umetnika, analizira bogatu, višedecenijsku umetničku praksu Andreja Tišme. U šest poglavlja, posle kraćih uvodnih studija,slede pitanja i opširni odgovori u kojima se umetnik predstavlja kao „svedok i saučesnik“ sopstvene umetnosti. Samo letimičan pregled spiskova Tišminih izložbi, samostalnih i kolektivnih, na kojima je učestvovao, kataloga, performansa, knjiga i publikacija u oblasti likovnih umetnosti, poezije i proze, videa i muzičkog delovanja, govori o autoru velikog humanog i stvaralačkog potencijala, koji svaku priliku koristi da iskaže svoj umetnički, likovni pa i društveni angažman i stav, određujući sebe kao savremenu umetničku pojavu koja korespondira sa svojim vremenom i okruženjem.

    Vladimir Mitrović
    (Iz recenzije)

    Više detalja

    Br.strana: 192

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Akademska knjiga

    ISBN: 9788662634245

    Šifra: 220154
    Cena: 1.650 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 192

    Povez: meki

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Akademska knjiga

    ISBN: 9788662634245

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.