• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Stranci u srpskoj drami (1734-1990)
    Stranci u srpskoj drami (1734-1990)

    Stranci u srpskoj drami (1734-1990)

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Stranci u srpskoj drami (1734-1990)" autora Aleksandra Novakovića predstavlja temeljit i analitički pristup prikazivanju stranaca u srpskoj dramskoj literaturi kroz vekove.

    Novaković, već poznat po svojim studijama o percepciji Slovena i Srba u stranoj umetnosti i medijima, ovoga puta istražuje kako su stranci portretisani u srpskoj drami od doba Manuila Kozačinskog, preko znamenitih imena poput Sterije i Nušića, sve do savremenih dela Dušana Kovačevića.

    Autor detaljno razmatra kako su stranci kroz srpsku dramu često prikazivani kao saveznici ili protivnici, istražujući kulturne, političke i socijalne stereotipe koji su oblikovali takve predstave. Knjiga nudi uvid u načine na koje su različiti dramski autori koristili likove stranaca kako bi komentarisali ili kritikovali društvene norme, međunarodne odnose ili unutrašnje političke dinamike.

    Novakovićeva analiza se proteže kroz različite periode srpske istorije, ukazujući na promene u prikazivanju stranaca u kontekstu promenljivih političkih okolnosti i društvenih vrednosti. Osim što pruža literarnu analizu, autor takođe povezuje dramu sa širim društvenim i istorijskim kontekstima, ukazujući na to kako su dramaturzi koristili strance kao sredstvo za istraživanje identiteta, drugosti i kulturnih kontrasta.

    "Stranci u srpskoj drami (1734-1990)" nije samo istorijski pregled; ovo je duboka kritička studija koja otkriva kako drama može služiti kao ogledalo kroz koje se reflektuju nacionalni identiteti i predrasude. Knjiga je bogato ilustrovana primerima iz dramskih dela, analizama dijaloga i likova, čime se čitaocima pruža jasan uvid u složenost i bogatstvo srpske dramske tradicije.

    Ovo delo je nezaobilazno za svakog ljubitelja teatra, umetnosti, kao i za one koji se interesuju za kulturnu istoriju i studije stereotipa. Novakovićeva knjiga nudi ključne uvide u to kako su se stranci percipirali i prikazivali u srpskoj kulturi, pružajući tako ne samo istorijsku, već i savremenu perspektivu na interakcije između različitih kultura.

    Više detalja

    Br.strana: 223

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Presing društvo za afirmaciju kulture

    ISBN: 9788663418547

    Šifra: 240878
    Cena: 990 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 223

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Presing društvo za afirmaciju kulture

    ISBN: 9788663418547

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.