• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Stogodišnji rat I-II
    Stogodišnji rat I-II

    Stogodišnji rat I-II

    OPIS KNJIGE:

    "Stogodišnji rat I-II" autora Žorža Minoa je sveobuhvatno delo koje istražuje složene uzroke, tok i posledice jednog od najdužih i najvažnijih sukoba u evropskoj istoriji.

    Kroz dve knjige, Minoa detaljno prikazuje istoriju Stogodišnjeg rata, sukoba koji je trajao od 1337. do 1453. godine, između Engleske i Francuske.

    Knjiga započinje opisom Evrope u prvoj polovini 14. veka, kada je kontinent bio podeljen na brojne feudalne posede. U to vreme, Crkva je igrala ključnu ulogu kao jedinstvena duhovna i administrativna sila, upravljana iz Rima. Evropa je bila verski jedinstvena, ali politički fragmentirana, što je značilo da su lokalne federacije i kneževine povezivale nestalni međuljudski odnosi, a na čelu ovog sistema, samo teorijski, stajao je Car.

    Stogodišnji rat je započeo dinastičkim sporom između engleskog kralja Edvarda III i francuskog kralja Filipa VI, a ubrzo je prerastao u sukob velikih razmera. Minoa majstorski oslikava ključne događaje i bitke koje su obeležile ovaj period, uključujući poznate bitke kod Kresija 1346. godine i Poatjea 1356. godine, gde su Englezi izvojevali značajne pobede. Autor koristi bogate istorijske izvore kako bi dočarao krvave bitke, opsade gradova i herojstvo vojnika s obe strane.

    Jedna od ključnih tema knjige je transformacija društva i politike tokom rata. Prije Stogodišnjeg rata, Evropa je bila podeljena na feudalne posede pod teorijskom vlašću cara, dok je Crkva bila jedinstvena i moćna institucija.

    Međutim, tokom i nakon rata, feudalni sistem počinje da se raspada, a nacionalne monarhije počinju da se formiraju. Rat je poslužio kao katalizator za stvaranje nacionalnih država, gde se verski i politički elementi poklapaju unutar granica nacionalnih monarhija.

    Stogodišnji rat nije samo vojni sukob, već i period dubokih društvenih i političkih promena. Minoa istražuje kako je rat uticao na versko jedinstvo hrišćanskog sveta. Crkva, koja je pre rata bila snažna ujedinjujuća sila, suočava se sa unutrašnjim podelama i reformama.

    Nacionalne Crkve počinju da se pojavljuju, slabeći univerzalnu moć Rima. Ovaj verski raskol dodatno komplikuje političku scenu, jer se religijski autoriteti sve više povezuju sa nacionalnim interesima.

    Značajan deo knjige posvećen je detaljnom opisu dolaska Žane d’Ark, njene uloge u preokretu rata u korist Francuske i njenom tragičnom kraju. Minoa koristi ove događaje da ilustruje kako pojedinci mogu imati ogroman uticaj na tok istorije, ali i kako politika i rat često uništavaju one koji se bore za svoje ideale.

    Stogodišnji rat formalno se završava 1453. godine, ali njegovi efekti odjekuju kroz evropsku istoriju vekovima. Minoa detaljno analizira posledice rata, uključujući ekonomske i demografske promene, kao i dugoročni uticaj na političku mapu Evrope. Rat ne samo da je transformisao vojne taktike i tehnologije, već je i redefinisao identitet naroda i država.

    Kroz detaljne opise, analize i bogate istorijske izvore, Minoa uspeva da prikaže ne samo događaje i ličnosti koji su oblikovali ovaj period, već i duboke društvene i političke promene koje su iz njega proizašle. "Stogodišnji rat I-II" je knjiga koja pruža ne samo istorijski vodič, već i duboko promišljanje o prirodi rata, politike i društva.

    Kroz svoje stranice, Minoa nas vodi kroz kompleksnu i turbulentnu epohu, ostavljajući čitaocima duboko razumevanje i osećaj za istorijske procese koji su oblikovali modernu Evropu.

    Više detalja

    Br.strana: 670

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića

    ISBN: 9788675434290

    Šifra: 240906
    Cena: 3.520 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 670

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića

    ISBN: 9788675434290

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!