• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Stečajno pravo
    Stečajno pravoStečajno pravo

    Stečajno pravo

    Milena Jovanović-Zattila, Vladimir Čolović

    OPIS KNJIGE:

    Nakon donošenja Zakona o stečajnom postupku Republike Srbije, 2004. godine, domaće stečajno zakonodavstvo se pridružilo stečajnim zakonodavstvima susednih (pre svega, bivših republika SFRJ) i drugih država u pogledu forme i načina regulisanja ove oblasti. Stečaj i stečajni postupak su veoma složeni instituti, koji zahtevaju pažljivu analizu. Razvoj privrede zavisi, između ostalog, i od regulisanja ove materije. Očekuje se da će novi Zakon doprineti ubrzanju stečajnih postupaka, a, samim tim, bržem i ravnomernijem namirivanju poverilaca, kao i oslobađanju domaće privrede od insolventnih subjekata.

    Praktično, to su dva najvažnija cilja koja postiže stečajni postupak. Zakon o stečajnom postupku, između ostalog, posvećuje veliku pažnju subjektima stečajnog postupka, posledicama istog, kao i drugim institutima. Prisutni su i pojedini nedostaci u Zakonu, što je i razumljivo imajući u vidu da se radi o drugačijem konceptu regulisanja ove oblasti u odnosu na ranije zakonodavstvo - Zakon o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji, koji je važio neko vreme, kako na teritoriji SFRJ, tako i u novostvorenim državama na tom prostoru. Sa druge strane, pojedini privredni subjekti dobijaju šansu da nastave sa radom kroz postupak reorganizacije. Ukoliko se proceni da dužnik može i dalje da radi, a da, istovremeno, poveriocima budu isplaćena njihova potraživanja, postupak reorganizacije nudi više oblika za to. Takođe, detaljnije i drugačije je uređen međunarodni stečaj. Po prvi put je udomaćem stečajnom zakonodavstvu uveden stečaj fizičkih lica, odnosno preduzetnika. Sve su to činjenice koje zahtevaju da ova materija bude posebno proučavana.

    Neophodnost proučavanja stečaja i stečajnog postupka je očigledna i to u okviru posebnog, a ne, kao do sada, u okviru predmeta Trgovinsko pravo. Dokaz za to je što, na našim prostorima, sve više fakulteta uvodi predmet Stečajno pravo. Ovaj udžbenik nije namenjen samo studentima Pravnog fakulteta, već i onima koji se ovom oblašću bave profesionalno, kao i onima koji se povremeno susreću sa stečajnim postupkom. To znači da ga mogu koristiti i kandidati za stečajne upravnike, sami stečajni upravnici, stečajne sudije i drugi. Autori se zahvaljuju recenzentima prof. dr Mirku Vasiljeviću i prof. dr Nebojši Jovanoviću na korisnim savetima koji su se ticali koncepta ove knjige. Autori se zahvaljuju i sudiji Vrhovnog suda Srbije Slobodanu Spasiću na kolegijalnim uputstvima, koja su, takođe, veoma koristila.

    Više detalja

    Br.strana: 270

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788677380731

    Šifra: 137764
    Cena: 990 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 270

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788677380731

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.