• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Sporedan detalj
    Sporedan detalj

    Sporedan detalj

    OPIS KNJIGE:

    "Sporedan detalj" Adanije Šibli je roman koji se bavi dubokim i često bolnim slojevima izraelsko-palestinskog sukoba kroz dve paralelne narativne linije koje se prepliću, nudeći čitaocima izuzetno dirljivo i intelektualno stimulativno iskustvo.

    Ova knjiga istražuje teme nasilja, pravde, sećanja i istine kroz objektivan, ali emocionalno rezonantan pristup, koji će čitaoce ostaviti duboko potresenima.

    Radnja romana započinje u leto 1949. godine, samo godinu dana nakon rata koji Izraelci nazivaju Ratom za nezavisnost, dok ga Palestinci oplakuju kao Nakbu, katastrofu koja je rezultirala raseljavanjem i proterivanjem više od sedamsto hiljada ljudi. U ovom turbulentnom periodu, izraelski vojnici uhvate mladu beduinku, koju potom siluju, ubiju i zakopaju u pesak. Ovaj užasan događaj ostaje skriven u senkama istorije, kao "sporedan detalj" u ogromnom mozaiku sukoba.

    Godinama kasnije, u sadašnjosti, mlada žena iz Ramale biva opsesivno fascinirana ovim događajem. Njena potraga za istinom o onome što se dogodilo toj beduinki postaje njena opsesija, koja je vodi na opasno putovanje kroz geografski i politički kompleksan prostor izraelsko-palestinske teritorije. Kroz njenu potragu, roman istražuje kako prošlost neumoljivo proganja sadašnjost, oblikujući individualne sudbine i kolektivnu svest.

    Adanija Šibli koristi dve narativne linije da bi ispričala priču – jednu smeštenu u prošlost, kroz objektivan prikaz užasa 1949. godine, i drugu u sadašnjost, kroz lične refleksije i istraživanja mlade žene iz Ramale. Kroz ove dve priče, Šibli vešto povezuje prošlost i sadašnjost, pokazujući kako su nasilje i trauma ugrađeni u tkivo svakodnevnog života.

    Roman je izuzetno hvaljen zbog svoje objektivnosti i stila pripovedanja. Kako se radnja približava vrhuncu, autorkin suptilni, ali moćni način pripovedanja postaje još značajniji, ostavljajući čitaoce bez daha. Dž. M. Kuci ističe da će zbog kraja romana čitaocima "zastati srce", dok Pankadž Mišra pohvaljuje Šibli zbog njene kombinacije moralne inteligencije, političke strasti i formalne virtuoznosti.

    Guardian primećuje da Šibli piše nenametljivo, ali minuciozno, prevazilazeći granice autorkinog identiteta i podneblja. Ovo delo nije samo politički roman; to je umetničko delo koje istražuje univerzalne teme kroz prizmu specifičnog sukoba. Lit Hub ga naziva "izvanrednom, važnom knjigom" koja nosi značajnu poruku i pruža dubok uvid u ljudsku prirodu i konflikte.

    "Sporedan detalj" Adanije Šibli je delo koje će ostaviti trajan utisak na svakog čitaoca, pozivajući na refleksiju o prošlosti i sadašnjosti, pravdi i nepravdi, te o neprekidnoj potrazi za istinom u svetu punom kontradikcija i nasilja.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 136

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152582

    Šifra: 240186
    Cena: 699 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 136

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152582

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.