• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Smej se ako imaš zube
    Smej se ako imaš zube

    Smej se ako imaš zube

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Smej se ako imaš zube" autorke Zite Ručke predstavlja nenostalgijan roman koji na neobičan i često surov način oslikava svet koji prolazi.

    Roman je pažljivo oblikovan, odbacujući standardne kategorije tzv. ženskog pisma, i stremi ka univerzalnom statusu književne klasike. Ručka kroz svoju junakinju Veru donosi priču koja ne traži dozvole i ne pokorava se konvencijama, već sledi sopstvene nazore i principe.

    Vera, centralni lik romana, predstavlja snažan i autentičan glas koji izgovara ono što se nakupilo na njenom jeziku tokom pedeset godina života. Njene reči su sirove, destilovane i snažne, protkane poslovicama, kletvama, ali i nekom vrstom poetske mudrosti. Kroz Verin govor, Ručka uspeva da stvori lirski bogatu prozu koja je istovremeno i oštra i blistava.

    Roman "Smej se ako imaš zube" dotiče mnoge tematski nezaobilazne aspekte poljske književnosti, uključujući smrt, ratne traume, sećanje, starenje, drugost, ženstvenost i telesnost. Ipak, Ručka pristupa ovim temama na jedinstven način, koristeći jezik kao alat za stvaranje svežih i autentičnih literarnih slika. Njeno pisanje je često opisivano kao klasično, ali sa modernim senzibilitetom koji se odupire klišeima i stereotipima.

    Jedan od ključnih elemenata romana je Verina sposobnost da "dohvati svet za šiju" i ne pušta ga lako, čak ni kada se on otima. Vera je lik koji čvrsto stoji na zemlji, zna šta želi i uspeva da se otrgne od očekivanja i zahteva kako društva, tako i samih čitalaca. Ručka majstorski koristi jezik, vajajući fraze i brusivši dijaloge, stvarajući prozu koja je oštra i izazovna, ali ne previše angažovana.

    Roman je dobio visoke ocene kritičara i smatra se jednim od najboljih poljskih romana poslednjih godina. Nagrađen je najvećom poljskom književnom nagradom Nika 2023. godine, čime je dodatno potvrđen njegov značaj i vrednost u savremenoj književnosti.

    Zita Ručka, rođena 1964. godine u Varšavi, završila je studije psihologije na Akademiji katoličke teologije u Varšavi. Debitujući kao pesnikinja 1989. godine, Ručka je već svojim prvim proznim delom osvojila književnu nagradu „Jaroslav Ivaškjević“. Njeni prethodni romani, kao što su "Kratak vatrni okršaj", "Meka tkiva" i "Mezimica doktora Jozefa", doneli su joj brojne nagrade i priznanja. Njena dela su prevođena na mnoge jezike, potvrđujući njen status jednog od najznačajnijih savremenih pisaca.

    "Smej se ako imaš zube" je roman koji izaziva čitaoce da preispitaju svoje percepcije i pristupe književnosti sa otvorenim umom, spremni za iskustvo koje nije ni utešno ni jednostavno, već bogato, slojevito i duboko ljudsko.

    Više detalja

    Br.strana: 184

    Povez: Broširan povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651929833

    Šifra: 239909
    Cena: 990 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 184

    Povez: Broširan povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651929833

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.