• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Slave za velike i male hrišćane
    Slave za velike i male hrišćane

    Slave za velike i male hrišćane

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije:

    Narodni običaji su plod strpljivog i dugačkog vremenskog perioda u našem narodu. Nastajali su, oplemenjivali su se, unapređivali i učvršćivali tako da se, bezmalo, samo na osnovu njih može odrediti dobar deo kulturološke geneze. U tome naročito prednjače Krsne Slave. One su naša legitimacija, neponovljivost i osobenost koja se ne može prevesti ni na jedan jezik sveta. Slavske doksologije – Slavarice ništa drugo nisu do narodne molitve ili religiozni svetopisamski i svetootački motivi koji su na sopstven način posrbljivani ili ponardnjavani ali zadržavajući svu svoju dogmatsku, liturgijsku, i uopšte, bogoslovsku utemeljenost i preciznost. Krsne Slave su ostale i do današnjeg dana vrlo interesantna tema kojoj se iznova vraćamo, jer su one prepevano Jevanđelje. Svetitelji uramljeni u Slavarice oreolski svedoče svojim Žitijem i tako na praktičan način pokazuju ceo poredak Crkve Hristove jer je njihov život nerazlučan od njihovih dela. A dela su neprekidna provera teorije. A sve je potopljeno u istinu Hrista. Zato su Žitija Svetih u našoj Crkvi prirodan nastavak Jevanđelja, ona su produženi Hristos u vremenu.

    Eto prvog i pravog razloga što se u naše vreme vredna i Slavka Petković odlučila da se posveti ovoj nepresušnoj temi, da se posveti Slavama i nosiocima kalendara Crkve uramljenih crvenom i zadebljanom bojom. Njena napisana Žitija razlikuju od svih prethodnih. Ona to čini na način koji do danas niko nije uradio. Naime, sve priče o Svetiteljima date su savremenoj formi, kroz današnji pristup i prozor interesovanja kako za decu, tako ništa manje interesantne su i za starije. U vremenima kompjutera, video igara i kakvih sve servilnosti, kome je još stalo da se vraća „prevaziđenim“ temama iz neke davne prošlosti? Ali ključ odgonetke, pored one koju imamo u životu Crkve, kojom autorka priziva trajnu aktuelnost ove teme, jeste upravo u njenim rukama, srcu i umu. Rođenog pedagoga, koja se stalno proveravala kroz uzvišeni poziv rada sa decom. Blizu četrdeset priča i isto toliko Praznika u kalendaru Crkve osvetljava kroz monologe, dijaloge, rasprave, uveravanja, nevericu – i niz drugih načina, ali uvek sa svetlom vodiljom da na jedinstven, gotovo neponovljiv način približi Lik i Događaj složenim vremenima, u kojima se najčešće zaboravlja izvorna potreba za vaspitanjem i zdravim podizanjem najmlađih.

    Toplo blagodarimo na trudu Slavke Petković, a mi ćemo se po prvi put, ili po ko zna koliko iznova, prepustiti divnoj prozi koju držimo u ruci, okušajući slavski kolač i žito od ove bogate trpeze.


    Protojerej-stavrofor dr Dragomir Sando

    Više detalja

    Br.strana: 160

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Interklima d o o

    Šifra: 171097
    Cena: 880 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 160

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Interklima d o o

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.