• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Seobe, meki povez
    Seobe, meki povez

    Seobe, meki povez

    OPIS KNJIGE:

    Roman Seobe Miloša Crnjanskog sa sastoji iz dva dela, koji su nastali u različito vreme. Prvi se pojavljuje 1929. godine, a drugi 1962. godine. Mi ćemo se ovde zadržati na njegovom prvom delu. Iako naslov romana sugeriše na određena zbivanja u samom romanu, roman nam donosi jedno stanje. Ovde seobe ne znače prelazak iz jednog mesta u drugo, već jedno neprekidno ljudsko kretanje, pokrenuto unutrašnjim nemirima i nesređenošću. Vreme romana je smešteno u periodu od proleća 1744. do leta 1745. godine, čime se krug romana zatvara.

    Inspiraciju za svoj roman Crnjanski je crpio iz tri različita izvora:
    - u memoarima Simeona Piščevića, koji se kao srpski oficir borio na strani Austrougarske;
    - u istorijskim seobama Srba (1690. i 1739.);
    - iz ličnog iskustva, jer je i sam bio primoran da se kao vojvođanski Srbin bori na strani Austrougarske za vreme Prvog svetskog rata.

    Na zahtev markiza Askanija Gvadanji, Vuk Isakovič treba da sakupi puk srpskih vojnika i da ih povede na Rajnu u rat Austrije protiv Francuza. Vuk ostavlja ženu Dafinu u trećem mesecu trudnoće sa još dve kćerkice. O njima će da brine brat Aranđel, koji je došao da isprati brata u rat. Poslednje noći uoči odlaska Vuku se čini kao da vidi u visini beskrajni plavi krug i u njemu zvezdu - simbolički izraz lepog, slobodnog života, suprotnog glibu i blatu u kojem je živio. Upravo ta zvezda predstavlja sve ono čemu je njegov duh stremio. Vuk će se iskrasti iz kolibe i krenuti bez praštanja sa ženom. Poći će preko Dunava, shvatajući uzaludnost svojih mnogobrojnih kretanja. Pisac u narednim poglavljima opisuje Podunavski polk, koji izgleda kao gomila gladnih pasa. Opisuje se njihov dolazak u Pečuj, gde su udarali u plotove, prebijali pse, hvatali golubove i otkidali im glave. Za to vreme Vuk Isakovič sanja svoju ženu i decu. Posle Pečuja stižu u Grac, a otkrivaju im se i nova prostranstva. Njihov status u carskoj austrijskoj vojsci je do kraja unižen - oni su predmet podsmeha, daje im se najgora hrana, osuđeni su na psihičko i fizičko iznurivanje, na šibanje i streljanje za najmanje prestupe. Potom sledi dolazak na Rajnu, na front i prve pogibije srpskih vojnika: tako započe, bez nekih naročitih priprema da gine i umire Podunavski polk, na Rajni, niti znaš zašto, niti kroz što. Tu su dočekali zimu, a onda dobili naredbu da se vrate u Petrovaradin. Sam kraj romana nam saopštava da je polk bio osuđen na bezgraničnu bedu, besmisleno trajanje i umiranje, sa snom u sebi - da se treba nekuda ponovo seliti i započeti novi život.

    Radnja romana se plete oko tri glavne ličnosti: Vuka Isakoviča, Aranđela Isakoviča i gospože Dafine. Vuk Isakovič je istorijska ličnost o kojoj se govori u memoarima Simeona Piščevića. Međutim, sve ostalo prisutno u romanu i vezano za ime Vuka Isakoviča je piščeva fikcija. On je komadant polka, star, umoran i zasićen seoba. Podseća svojim fizičkim izgledom na ostarelog medveda, krivonog, bezvoljan i turoban. Unatoč toj bezvoljnosti, on opet odlazi u rat, pokušavajući da dobije priznanje i čin. Snagu za ponovna kretanja Vuk Isakovič crpi iz svojih snova, neprestano zagledan u zvezdu. Samo tada je on poletan, razdragan, bezbrižan i lak.

    Više detalja

    Br.strana: 199

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Školska knjiga

    ISBN: 978-86-7580-177-7

    Dostupnost: isporuka za 7 - 10 dana
    Šifra: 140253
    Cena: 840 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 199

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Školska knjiga

    ISBN: 978-86-7580-177-7

    Dostupnost: isporuka za 7 - 10 dana
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.