• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Sarajevsko drvo za ogrev
    Sarajevsko drvo za ogrev

    Sarajevsko drvo za ogrev

    OPIS KNJIGE:

    "Sarajevsko drvo za ogrev" Said Hatibija je roman koji obuhvata nepreglednu geografsku i emotivnu distancu, stapajući sudbine ljudi sa različitih krajeva sveta u zajedničku priču o identitetu, sukobu i preživljavanju.

    Kroz priče dvoje glavnih junaka, Selima iz Alžira i Ivane iz Sarajeva, roman istražuje duboke psihološke i sociopolitičke teme, vrteći se oko koncepta borbe, sećanja, i stvaralaštva u surovim vremenima.

    Selim i Ivana, oboje protagonisti svojih narativa, suočavaju se sa šokantnim otkrićima o svojim porodičnim prošlostima, što ih pokreće na izazovno putovanje spoznaje i samootkrivanja. Ovo putovanje ne vezuje se samo za njihove lične priče, već ima rezonancu sa njihovim narodima, koji su pretrpeli dugu i užasavajuću istoriju konflikata.

    Slovenija služi kao svojevrsni neutralni prostor, međuprostor između Alžira i Bosne, gde se njihovi životi prepliću i gde počinju da razumeju složene veze između individualnog identiteta i kolektivne istorije.

    Hatibi koristi motiv "drva za ogrev" kao snažan simbol izdržljivosti. Drvo, potrebno za goli opstanak tokom dugih zima i ratova, postaje metafora za neophodnost borbe za život u najtežim okolnostima. Ovaj simbol povezuje junake u zajedničkom stradanju, ali i podseća na čvrstoću ljudskog duha i sposobnost da se iz najmračnijih uslova izrodi nešlonova kreativnost.

    Roman istražuje različite aspekte ljudskog iskustva – od oslobođenja, nacionalizma i dekolonizacije, do personalne traume razaranja i rata. Hatibi plete slojevite narative koji dovode do dubljeg razumevanja kako istorijske sile oblikuju pojedince, i kako pojedinci nalaze svoj glas u haosu koji ih okružuje.

    "Sarajevsko drvo za ogrev" nije samo pripovest o ratu; to je i oda literaturi kao sredstvu preživljavanja i izraza najdubljih ljudskih istina. U pisanju, Selim i Ivana, kao i sam Hatibi, koriste moć reči da prevare sudbinu, da se suprotstavljaju i pitaju, da izraze ono što je često izgubljeno u buci rata. To je proces koji donosi izvesnu vrstu pomirenja sa prošlošću, omogućavajući da se traume pretvore u sećanja koja ne samo da definišu, već i osnažuju.

    "Sarajevsko drvo za ogrev" je snažan, slojevit roman koji čitaocima nudi intimni uvid u cenu rata, moć pamćenja, i neverovatnu snagu priča koje pomažu u izgradnji mostova preko vremena i prostora, između različitih kultura i istorija.

    Više detalja

    Br.strana: 296

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454356

    Šifra: 239418
    Cena: 1.199 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 296

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454356

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.