• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Put u nigde
    Put u nigde

    Put u nigde

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Put u Nigde – Otkrivanje Srba od Kapadokije do Karpata" autora Borisa Subašića predstavlja značajan doprinos ne samo putopisnoj književnosti već i nacionalnoj istoriografiji.

    Subašić, motivisan drevnom porukom koju je kodirao monah Domentijan u žitiju Svetog Save, kreće na zahtevnu ekspediciju u cilju ponovnog otkrivanja malo poznatih puteva i epizoda iz života Svetog Save, ali i iz istorije srpskog naroda na prostoru od Kapadokije do Karpata.

    Autorova pustolovina počinje mapiranjem historijskih rute Svetog Save, sve do Kapadokije, mesta starodrevnih crkvenih tradicija i ranohrišćanske misionarske delatnosti. U Kapadokiji, području bogatom podzemnim manastirima i sakralnim umetnostima, Subašić istražuje vezu između lokalne duhovne baštine i svetog Simeona Mirotočivog, doživljavajući paralelne dimenzije istorijske i duhovne realnosti.

    Kroz naraciju koja vodi čitaoca od antičkih gradova Turske do drevnih tvrđava na Taurusu, Subašić otkriva manje poznate stranice srpske dijaspore, opisujući život i izazove srpskih graničara koji su naseljavali ove krajeve od 7. do 9. veka. S velikom pažnjom prema detaljima, on beleži susrete sa lokacijama i relikvijama koje su odigrale ključnu ulogu u formiranju srpskog identiteta na ovim prostorima.

    Pored istorijskih istraživanja, "Put u Nigde" takođe deluje kao duhovno putovanje u kojem Subašić, koristeći se pisanjima i mapama starim više vekova, pokušava da duhovno poveže s krajevima koje je Sveti Sava nekada posetio. Knjiga je prožeta opisima divljih pejzaža, zaboravljenih manastira, i neizbrisivim susretima sa ljudima koji čuvaju uspomene na prošla vremena.

    Ovaj putopis ne samo da osvetljava kulturnu i duhovnu prošlost, već služi i kao most koji današnje generacije Srba povezuje sa svojim dalekim predacima, te kao poziv na dalje istraživanje i valorizaciju nacionalne istorije.

    Subašićeva knjiga, bogato ilustrovana i pripovedana sa strašću istraživača-avanturiste, predstavlja neizostavnu literaturu za sve one željne dubljeg razumevanja slojevite prošlosti i nasleđa koje oblikuje sadašnjost.

    Više detalja

    Br.strana: 176

    Povez: Broširan povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651930334

    Šifra: 239587
    Cena: 1.210 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 176

    Povez: Broširan povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Službeni glasnik

    ISBN: 9788651930334

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.