• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Prisutnost
    Prisutnost

    Prisutnost

    OPIS KNJIGE:

    "Prisutnost" Ježija Kosinjskog je vizionarski roman koji istražuje granice između stvarnosti i iluzije u društvu u kojem su moć i percepcija oblikovani medijima.

    Glavni junak, Čens, rođen je bez identiteta, odrastao u izolaciji, i čitav njegov svet ograničen je na kuću starca kod kojeg živi i vrt u kojem radi. Njegovo razumevanje spoljnog sveta dolazi isključivo iz onoga što gleda na televiziji, čineći ga simbolom generacije koja upija stvarnost kroz ekrane.

    Nakon smrti svog dobrotvora, Čens je prisiljen da napusti sigurnost vrta i suoči se sa svetom za koji nije spreman. Sa svojim ograničenim mentalnim kapacitetima, nepismenošću i gotovo detinjastim razumevanjem stvarnosti, on se upušta u nepoznato koristeći isključivo informacije koje je stekao gledajući televiziju. Njegov put je obeležen nizom slučajnosti i nesporazuma, a ono što je započelo kao jednostavan izlazak iz poznatog sveta ubrzo postaje meteorski uspon do vrhova političke moći.

    Sudbina Čensa se drastično menja kada ga nakon nesreće sa limuzinom bogatog tajkuna sa Volstrita, svet počinje doživljavati kao misterioznog i mudrog čoveka. Njegovi jednostavni, naivni komentari o baštovanstvu interpretiraju se kao duboko promišljeni uvidi o društvenim pitanjima, što ga postavlja na put političkog savetnika i potencijalnog kandidata za potpredsednika. Kosinjski kroz Čensa oštro kritikuje društvo opsednuto slikom i medijskom manipulacijom, prikazujući kako se banalnost može uzdići na nivo genijalnosti zahvaljujući moći percepcije i interpretacije.

    "Prisutnost" je alegorija o modernom društvu u kojem je površnost često zamenjena za mudrost, a stvarnost za iluziju. Kosinjski majstorski istražuje kako se mediji mogu koristiti za oblikovanje javnog mnjenja i kako neznanje, kada je upakovano u privlačnu fasadu, može postati moćno oružje. Roman je oštra satira na račun društva koje vrednuje pojavu više od suštine, i upozorenje o opasnostima slepog praćenja medijski konstruisanih stvarnosti.

    Kosinjski u "Prisutnosti" postavlja mnoga pitanja o prirodi ljudske percepcije, identiteta i moći. Da li je Čens zaista mudar ili je samo prazna ljuštura koja reflektuje očekivanja drugih? Koliko je stvarnost koju živimo oblikovana onim što vidimo na ekranima?

    Ova knjiga, iako napisana 1971. godine, ostaje zastrašujuće relevantna u današnjem svetu, gde su mediji postali glavni kreatori društvene stvarnosti. "Prisutnost" je delo koje izaziva, provocira i tera nas da preispitamo granice između stvarnog i imaginarnog.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 152

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652155132

    Šifra: 241325
    Cena: 699 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 152

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652155132

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.