• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Pravna narav NDH
    Pravna narav NDH

    Pravna narav NDH

    OPIS KNJIGE:

    "Pravna narav NDH" autora Miloša Zdravkovića je sveobuhvatna i rigorozna studija koja se bavi istraživanjem državnosti i pravnog karaktera Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

    Ova knjiga predstavlja značajan naučni doprinos, s obzirom na složene i emotivne konotacije koje NDH izaziva.

    Zdravković temeljno analizira istorijske, političke i pravne aspekte koji su doveli do formiranja NDH, počevši od rešenja hrvatskog pitanja unutar Austrougarskog carstva do jugoslovenskog kraljevstva. Ovaj istorijski kontekst je ključan za razumevanje NDH kao političkog entiteta.

    Autor postavlja ključna pitanja: da li je u NDH postojao pravni poredak ili je dominirala sila i zločin, te da li je NDH zaista bila prava država ili neki drugi oblik političkog entiteta. Kroz detaljnu analizu, Zdravković koristi bogatstvo metoda pravne teorije kako bi izvan nacionalnih, ideoloških, političkih i religijskih okvira pružio nepristrasne zaključke.

    Knjiga pruža uvid u personalni sastav ustaških vlada, pretežno sastavljenih od pravnika, i njihovu ulogu u sprovođenju ustaške politike. Pod autoritetom Ante Pavelića, pravnici su značajno doprineli stvaranju i sprovođenju represivnog sistema.

    Zdravković naglašava kontrast između profesionalne etike i prakse ovih pravnika, ukazujući na zloupotrebu pravnog znanja za pervertiranje zakona i države. Ova zloupotreba dovodi do zaključka da uspešnost ustaškog poduhvata direktno korelira sa odstupanjem pravnika od etičkih i profesionalnih standarda.

    Studija takođe raspravlja o univerzalnom odnosu između pravne profesije i politike, ističući kako obrazovanje i integritet pravnika mogu biti zloupotrebljeni za destruktivne ciljeve. Zdravković iznosi argumente da bi pravnicima koji su učestvovali u ovim zloupotrebama trebalo osporiti stručno zvanje, jer su svojim delovanjem izdali osnovne principe svoje profesije.

    "Pravna narav NDH" predstavlja iscrpan pregled četvorogodišnjeg istorijskog fenomena i uloge pravnika u njemu, nudeći novu perspektivu na kompleksne i kontroverzne teme. Kroz detaljnu analizu, autor uspeva da predstavi NDH kao entitet u kojem su pravni i moralni principi bili sistematski potkopani, pružajući čitaocima dublje razumevanje pravne i političke dinamike tog perioda.

    Ova knjiga je nezaobilazno štivo za sve zainteresovane za pravnu istoriju, političku teoriju i skandinavske trilere, nudeći sveobuhvatnu analizu koja će izazvati razmišljanja i diskusije među akademicima i širim čitateljstvom.

    Više detalja

    Br.strana: 354

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788660474447

    Šifra: 240747
    Cena: 1.980 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 354

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788660474447

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.