• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Potop
    Potop

    Potop

    OPIS KNJIGE:

    Roman "Potop" Damira Karakaša predstavlja izuzetno djelo modernog književnog izraza, obilježeno bogatim korištenjem simbola, metafora i jedinstvenog jezičkog majstorstva.

    Ovaj roman, smješten u prepoznatljive krajolike Like, tka bogatu narativnu tapiseriju koja istražuje granične stanja realnosti i fikcije, unutar koje se čitatelj susreće s unutrašnjim i vanjskim svjetovima likova koji su toliko stvarni koliko su i mistični.

    Karakaš koristi jezik koji je istovremeno rudimentaran i poetičan, kreirajući atmosferu koja je ispunjena tenzijom između stvarnog i irealnog, svakodnevnog i fantastičnog. Autorova sposobnost da slika slikama i emocijama čitatelja zavodi na putovanje kroz likove čije su životne priče duboko ukorijenjene u ličkoj tradiciji, ali su istovremeno prožete globalnim, univerzalnim pitanjima identiteta, postojanja i otpora.

    "Potope" karakteriše Karakaševo intenzivno istraživanje ličnog izraza, što se ogleda kroz glavnog protagonista, lika koji je s jedne strane usamljeni buntovnik, a s druge nositelj svevremenskih vrijednosti. Karakašev narativ, isprepleten delikatnošću osobne i kolektivne memorije, otkriva složenost ljudskih odnosa, borbu za očuvanje identiteta i suvereniteta unutar otežavajućih socio-političkih okolnosti.

    Magijski realizam koji provijava kroz "Potop" predstavlja poziv na introspekciju, s introspektivnim pogledima na život i smrt, ljubav i izdaju, te nasilje i pomirenje. Damir Karakaš koristi vlastitu literarnu tehniku koja se može porediti s djelima Miodraga Bulatovića i izrazima umjetničkih akvarela Karla Sirovyja, gde se stvarnost prikazuje kroz prizmu irealnog, san i polusan, time stvarajući jedinstveni literarni izraz.

    Roman "Potop" nije samo pripovijest o osobnim tragedijama ili kulturnoj izolaciji; to je emotivno potresno djelo koje transcendirajući osobne narative likova, govori o sveopćim istinama i traži od čitatelja da razmotri vlastite životne potope i kako ih preživljava.

    Ovo djelovanje stavlja Damira Karakaša u sam vrh literarne scene, kao umjetnika koji neumorno koristi moć riječi da bi provocirao, utješio i na kraju, inspirirao.

    Više detalja

    Br.strana: 85

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Lom

    ISBN: 9788679583680

    Šifra: 239837
    Cena: 891 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 85

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Lom

    ISBN: 9788679583680

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.