• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Pokošeno polje
    Pokošeno polje

    Pokošeno polje

    OPIS KNJIGE:

    Pokošeno polje Branimira Ćosića je snažan roman koji prodire duboko u slojeve ljudske psihe i društvenih lomova uzrokovanih ratom i poratnim vremenima.

    Ovo delo nije samo istorijska hronika Prvog svetskog rata, već univerzalna priča o gubitku, sazrevanju i moralnom posrnuću jednog društva. Ćosić kroz ovo delo istražuje kako rat menja pojedinca i zajednicu, ostavljajući iza sebe „pokošeno polje“ – metaforu za razrušene živote, izgubljene ideale i uništene nade.

    Već od prvih stranica, autor postavlja ton romana uvodeći nas u svet Nenada Bajkića, dečaka koji prerano ulazi u surovu stvarnost. Njegovo detinjstvo i svet dečjih knjiga brzo blede pred užasima rata, a slike epskih junaka bivaju zamenjene sivim, blatnjavim bojištima i raspadom ljudskog tela. Ćosić u ovom delu ne romantizuje sukobe, već prikazuje rat onakvim kakav jeste – brutalan, prljav i ogoljen, bez trunke herojstva ili slave.

    U drugom delu romana fokus prelazi na Beograd između dva rata, kada Nenad, sada odrasli novinar, svedoči postepenom moralnom raspadu društva. Metafora „pokošenog polja“ se širi i na grad koji se bori da se uzdigne iz ratnih ruševina, dok ga pohlepa i sebičnost sve više obuzimaju. Nenadov rad u redakciji odslikava haotičnu dinamiku društva u tranziciji – gde kapitalisti bezobzirno zarađuju na tuđoj nesreći, a moralne vrednosti postaju žrtve korupcije i ličnih interesa.

    Ćosićevo pisanje je sirovo, iskreno i prožeto dubokim promišljanjima o ljudskoj prirodi. Njegov stil spaja lirsku emotivnost s kritičkim realizmom, čineći roman snažnim svedočanstvom jednog doba. Naslovi koje je razmatrao za ovo delo – Osvajači, Nesrećnici, Kuća od karata i na kraju Pokošeno polje – sugerišu različite aspekte istorijske tragedije: ratne ambicije, nesreću poraženih, iluzije koje se ruše i, na kraju, gubitak koji ostaje kao trajni pečat jednog vremena.

    Roman Pokošeno polje nije samo literarno delo već i društvena analiza – prikaz Srbije između ratnog herojstva i poratnog razočaranja. Kroz likove koji su suočeni sa ličnim i kolektivnim gubicima, Ćosić istražuje granice ljudske otpornosti, ali i sklonost društva da zaboravi solidarnost i empatiju u trenucima krize. Ovo je delo koje ostaje relevantno i danas, podsećajući nas da se posledice ratova ne završavaju na bojnom polju, već odjekuju kroz generacije, oblikujući sudbine pojedinaca i zajednica.

    U srži ovog romana je snažna poruka o prolaznosti ideala i neizbežnoj promeni koju rat nosi sa sobom. Pokošeno polje je svedočanstvo o vremenu kada su životi bili prekinuti, a nada nestala, ostavljajući nas da se pitamo da li je moguće pronaći smisao na zgarištima prošlosti.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 512

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152933

    Šifra: 242266
    Cena: 999 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 512

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152933

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.