• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Opušak iz Fridine urne
    Opušak iz Fridine urne

    Opušak iz Fridine urne

    OPIS KNJIGE:

    Opušak iz Fridine urne Mirjane Marinšek Nikolić predstavlja slojevit i nekonvencionalan spoj putopisnog i esejističkog romana koji briše granice između stvarnog i metafizičkog, modernog i drevnog, naučnog i magijskog.

    Autorica nas vodi na putovanje kroz zemlju Indiosa, gde se susreće sa mnoštvom kultura i ritmova, stapajući kontraste savremenosti i tradicije u jedinstven narativni izraz. Knjiga se otkriva kao umetnički eksperiment koji poziva čitaoca na istraživanje složenih odnosa između lokalnog i globalnog, ritualnog i svakodnevnog, uz konstantno preplitanje mita i stvarnosti.

    Ovo delo se može opisati kao „poezija putovanja“ i „roman ogleda“, jer ne samo da svedoči o ličnim i kulturnim susretima, već i preispituje granice književnog izraza, istražujući mogućnosti jezika da dočara unutrašnje i spoljašnje svetove. Marinšek Nikolić provlači filozofska i estetska pitanja kroz čitav tekst, a motiv „moći“ postaje centralna nit koja povezuje različite narativne slojeve.

    Kroz ritmične i lirske tokove, knjiga ispituje ideju moći kao jedine konstante, dok sve ostalo ostaje podložno promeni i iluziji, kreirajući atmosferu u kojoj se mešaju inspiracije ritualima, umetničkim praksama i savremenom muzikom.

    Sa stilom koji je istovremeno bogat i izazovan, „Opušak iz Fridine urne“ pruža iskustvo čitanja koje zahteva aktivnu imaginaciju i sposobnost da se prihvati fragmentarna priroda teksta. Likovi i događaji su uronjeni u višeslojnu naraciju, gde linije između stvarnog i izmišljenog postaju nejasne. Kroz to, autorica istražuje šta znači pobuniti se protiv ograničenja, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih, prateći ideju slobode inspirisane meksičkim umetničkim ikonama i njihovim životnim motom: „Naoružaj se protiv svega što te oslobađa; pobuni se protiv svega što te okiva.“

    Knjiga je, pre svega, poziv na introspektivno putovanje kroz egzistencijalne dileme i estetske izazove, gde svaki čitalac postaje aktivan učesnik u potrazi za smislom.

    „Opušak iz Fridine urne“ istražuje teme individualne i kolektivne svesti kroz okvire „krugova moći“, gde se sve odvija istovremeno, a ne u pravilnim ili očekivanim linijama. Ovo delo otkriva svet u kojem nema konačnih odgovora, već samo moć priče i njena sposobnost da oblikuje stvarnost, dok sve ostalo ostaje u domenu privida i prolaznosti.

    Više detalja

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Grafopan doo

    ISBN: 9788683615438

    Šifra: 242285
    Cena: 1.210 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Grafopan doo

    ISBN: 9788683615438

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.