• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Oganj i kelija
    Oganj i kelija

    Oganj i kelija

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Oganj i kelija" autora Vladimira Kecmanovića predstavlja poetsku odiseju koja istražuje život i duhovno nasleđe Svetog Vasilija Ostroškog, pravoslavnog sveca iz 17. veka.

    Pisan u formi poeme, ovo delo zaranja duboko u duhovnost i istorijske kontekste Svetog Vasilija, istražujući njegov put od smrtnika do svetitelja čije su mošti ostale čudotvorne do današnjih dana.

    Radnja se odvija u turbulentnim vremenima turske okupacije srpskih zemalja, ukazujući na period velikih iskušenja i patnji naroda. Vasilije se rađa u hercegovačkom selu Mrkonjići i vremenom raste u duhovnu figuru koja simbolizuje otpor i nadu. Kroz njegov životni put, od mladog paroha, preko monaha i vladike, sve do njegove smrti, pratimo kako Vasilije uzima na sebe patnje naroda, moleći se za njihovo spasenje.

    Stil pisanja u "Oganj i kelija" odlikuje kombinacija epske naracije i duboke poetske intuicije. Kecmanovićev jezik je bogat i slikovit, a stihovi odjekuju tradicionalnim tonovima koji se stapaju sa savremenim izrazom, dočaravajući kako drevne tako i moderne težnje ka duhovnom preobražaju. Autor uspeva da Vasilijevu priču poveže sa univerzalnim težnjama za smislom i identitetom, reflektujući trajnu povezanost duhovnih vrednosti i ljudske potrage za unutrašnjim mirom.

    Kecmanović ne samo da mapira istorijski pejzaž Vasilijevih vremena, već koristi njegov lik kao simbol neprekidne borbe između dobra i zla, istine i obmane, utehe i očajanja. Svetačevo pribežište, kelija, postaje mesto susreta sa božanskim, a "oganj" koji se spominje u naslovu simbolizuje vječnu težnju za prosvetljenjem i preobražajem.

    "Oganj i kelija" ističe značaj duhovne izdržljivosti i snage u teškim vremenima. Kroz lik Svetog Vasilija, Kecmanović upućuje na to kako vjera i uverenje mogu osvetliti put kroz najmračnije periode istorije.

    Ovo delo nije samo ode svetosti i čuda Svetog Vasilija, već i podsjetnik na to kako kultura i duh jednog naroda mogu preživeti i prosperirati uprkos potlačenosti i nedaćama.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 144

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152803

    Šifra: 239607
    Cena: 999 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 144

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652152803

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.