• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Odrođeni književnik
    Odrođeni književnik

    Odrođeni književnik

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Odrođeni književnik" autora Zorana Avramovića, uglednog sociologa kulture, predstavlja temeljitu i kritičku analizu ideoloških, političkih i nacionalnih stavova kod sedmorice savremenih srpskih pisaca u kontekstu srpsko-jugoslovenske realnosti u razdoblju od 1990. do 2020. godine.

    Avramovićev pristup je sistematičan i izrazito analitičan, razmatrajući kako su se literarne i javne ličnosti pozicionirale u društvenim i političkim diskursima koji su oblikovali poslednje decenije srpske istorije.

    Avramović istražuje niz složenih tema, uključujući nacionalni identitet, kolektivnu memoriju, i društvenu ulogu intelektualaca u turbulentnim vremenima. On se osvrće na to kako su određene ideje slobode, ponosa i nezavisnosti bile predstavljane u javnom govoru i literaturi, ali isto tako razmatra i prisustvo negativnih sentimenata poput zavisti, mržnje i međusobnih sukoba koji su, po mišljenju autora, doprineli samorazaranju i moralnom padu.

    Knjiga se bavi i pitanjem književnog i političkog "odrođenja", terminom koji autor koristi da opiše kako su neki pisci, prema njegovom mišljenju, izdali osnovne etičke i kulturne vrednosti srpskog naroda težnjom da zadovolje osobne ambicije ili političke interese. Avramović argumentovano predstavlja kako su ovi pisci, svojim djelovanjem ili nedjelovanjem, uticali na kolektivnu svest i nacionalnu politiku.

    "Odrođeni književnik" je takođe prikaz rada javnih intelektualaca koji svojim pisanjem i javnim nastupima imaju moć oblikovanja nacionalnih narativa. Avramović istražuje granice između književne kritike i sociološke analize, nudeći čitaocima bogat kontekstualni okvir za razumevanje kako književnost može i da odražava i da oblikuje političku realnost.

    Ova knjiga je esencijalan doprinos srpskoj sociologiji kulture i intelektualnoj historiji, pružajući dragocen uvid u interakcije između književnosti, politike i ideologije u savremenoj Srbiji.

    Avramović svojim delom popunjava prazninu u akademskom istraživanju o načinima na koje književnost može uticati na kolektivni identitet i nacionalnu samosvest, čineći "Odrođeni književnik" neophodnim čitanjem za sve zainteresovane za dinamiku kulture i moći.

    Više detalja

    Br.strana: 544

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Fondacija Grupa sever

    ISBN: 9788680980324

    Šifra: 239517
    Cena: 2.200 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 544

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Fondacija Grupa sever

    ISBN: 9788680980324

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.