• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nečista krv
    Nečista krv

    Nečista krv

    OPIS KNJIGE:

    Roman Nečista krv je, barem u svojoj osnovnoj zamisli, hronika jedne porodice, ali data u obliku favorizacije jednog književnog lika, Sofke, koja je vrhunac lepote i, istovremeno, tačka tragičnog pada (dekadencije) stare čorbadžijske familije.

    U prologu romana se brzim i svedenim potezima pripoveda o minulom vremenu, o začetku slave i o kasnijim znacima degeneracije Sofkinih predaka. Sunovrat porodice otpočeće u času kada se tajna o porodičnom bogatstvu objavi pred svetom. Taj sunovrat je, međutim, osim socijalnim faktorima, objašnjen i iz psihološkog i biološkog ugla, ukazivanjem na incest i na pojavu degenerisanih plodova tabuisane ljubavi.

    I više od toga: osim te dvostruke, umetnički vrlo skladno rešene motivacije, postoji i ceo jedan kompleks neodređenosti u kojem se, izvesno, nalazi ključ za prikazano prokletstvo likova. Sofka je krajnja, i da tragički intezitet bude veći, potpuno nevina tačka realizacije tog prokletstva.


    Ona ispašta zbog svoje nesrećne sudbine i na kraju se miri s njom, a da pritom sama ne zna zašto – jednostavno tako mora biti.


    U tumačenjima Stankovićevog romana, gotovo od trenutka njegove pojave, vode se pritajene rasprave o značenju samog naslova dela. Kako razumeti sintagmu nečista krv?

    Dok jedna struja tumača polazi od stava da je nečista krv naprosto signal za lirski i dramski intonirano pripovedanje o propadanju porodice, što je uobičajena i vrlo omiljena tema epohe realizma, druga strana smatra da se do dubljeg razumevanja te književne enigme može doći tek čitanjem u komparativnom kontekstu, drugim rečima poređenjem Nečiste krvi sa sličnim delima iz evropske književnosti onoga vremena.

    Dok se za srpske pripovedače epohe realizma koji prethode Sankoviću može reći da se uglavnom bave lokalnim temama i mikrosocijalnim odnosima, za samog Stankovića se, uprkos snažnoj regionalnoj obojenosti njegove proze, to ne bi moglo tvrditi bez ostatka.

    U opisu regionalnog materijala njega zanima sve ono što zanima i velike evropske pisce realističke tradicije – opšti princip funkcionisanja ljudske jedinke u vrlo složenom sistemu civilizacije i kulture novog građanskog društva.

    Više detalja

    Br.strana: 209

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 8600262054326

    Šifra: 227457
    Cena: 544 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 209

    Povez: broširano

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Zavod za udžbenike

    ISBN: 8600262054326

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.