• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Nebeska divanhana
    Nebeska divanhana

    Nebeska divanhana

    OPIS KNJIGE:

    Nebeska divanhana Mirka Demića predstavlja kompleksno i promišljeno književno delo koje istražuje suštinu granica – fizičkih, metafizičkih, umnih i duhovnih – kroz prizmu istorijskih događaja i ličnih iskustava.

    Smješten u period nakon sklapanja Karlovačkog mira 1699. godine, roman oslikava turbulentno vreme na Balkanu i u carskim prestonicama Beča i Stambola, kroz oči petorice muškaraca i jedne žene, koji su i svedoci i učesnici tih događaja.

    Ova "divanhana" sećanja, u kojoj likovi – pobočnici, savetnici, tumači, sekretari i sluge – iznose svoja viđenja sveta, služi kao metafora za prostor u kojem se granice neprestano preispituju i redefinišu. Kroz njihove pripovesti, otkriva se složenost granica koje nisu samo političke i geografske, već i unutrašnje i simbolične.

    Svaki od ovih likova ima specifičan odnos prema granici: za neke, ona predstavlja nevolju i teret, dok je za druge izvor prihoda ili čak neizbežna sudbina. Njihove priče, iako paralelne i međusobno različite, povezuje zajednička sudbina Balkana i neizvesnost granica koje ih okružuju.

    Demić u ovom romanu koristi bogat jezik i istorijske detalje kako bi osvetlio složene odnose između različitih kultura i carstava, te kako bi čitaocu dočarao atmosferu Balkana 17. i 18. veka. Granice nisu samo linije na mapi, već dinamični entiteti koji oblikuju sudbine ljudi, stvaraju konflikte i definišu identitete.

    Karlovački mir, kao centralni događaj romana, simbolizuje jednu od tih granica – privremenu, promenljivu, i na kraju, često beznačajnu u očima onih koji su je povlačili ili prešli. Demić kroz ovaj roman istražuje ne samo istorijske činjenice, već i dublje filozofske i metafizičke aspekte granica, dok istovremeno osvetljava ljudske sudbine koje su zapečaćene na toj tankoj crti između carstava.

    Nebeska divanhana je delo koje zahteva pažljivo čitanje i promišljanje, jer postavlja pitanja koja su podjednako relevantna danas kao i u vreme kada su iscrtavane granice koje i dalje oblikuju svet. Ova knjiga pruža dubok uvid u prirodu granica, ljudskih odnosa, i neizbežnu sudbinu onih koji su na tim granicama živeli, trpeli i nadali se.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 352

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652151424

    Šifra: 241117
    Cena: 1.199 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 352

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Laguna

    ISBN: 9788652151424

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.