• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Mit o normalnom
    Mit o normalnomMit o normalnom

    Mit o normalnom

    Gabor Mate, Danijel Mate

    OPIS KNJIGE:

    Trauma, bolest i izlečenje u toksičnoj kulturi

    Knjiga Mit o normalnom, koju je napisao zajedno sa sinom Danijelom, najambicioznije je i najbitnije Mateovo delo do sada, koje nam predstavlja revolucionarno istraživanje o uzrocima bolesti, osvežavajuća je kritika našeg društva kao izvorišta mnogih oboljenja i putokaz ka zdravljku i isceljenju.


    U ovoj inovativnoj knjizi, proslavljeni lekar Gabor Mate elokventno pokazuje kako i zašto u zapadnim zemljama, koje se diče svojim sistemima zdravstvene zaštite, raste broj hroničnih bolesti i pogoršava se zdravlje stanovništva. Skoro sedamdeset procenata Amerikanaca pije barem jedan prepisani lek; više od polovine pije dva. U Kanadi, svaka peta osoba ima povišen krvni pritisak. U Evropi je hipertenzija dijagnostikovana kod više od trideset posto stanovništva. Svugde su u porastu mentalne bolesti među adolescentima. Stoga treba da se zapitamo šta je zaista „normalno” kada govorimo o zdravlju.

    Tokom četiri decenije kliničkog iskustva, Mate je uvideo da je rasprostranjeno razumevanje „normalnog” pogrešno jer zanemaruje uticaj trauma i stresa savremenog života na zdravlje našeg tela i uma. I pored sve naše stručnosti i tehnološke sofisticiranosti, zapadna medicina često zaboravlja da treba da leči kompletnu osobu i ignoriše činjenicu da nam današnja kultura remeti organizam, slabi imunološki sistem i podriva emocionalnu ravnotežu. Mate nudi novu perspektivu iz koje uspeva da razmrsi uobičajene mitove o razlozima zbog kojih se razboljevamo i poveže tačke između oboljenja pojedinaca i društva u kom je zdrav razum u okomitom padu – a na kraju nam predstavlja i vodič za zdravlje i isceljenje.


    Napomena autora

    U ovoj knjizi nema izmišljenih likova niti onih koji su kombinacija nekoliko stvarnih osoba. U svakoj priči pojavljuju se isključivo stvarne ličnosti, a sve što su izgovorile u intervjuima verodostojno je preneto, uz povremene prepravke radi jasnoće. Kada se pojavljuje samo ime osobe, ono je pseudonim kojim se, na njen zahtev, štiti njena privatnost. U tim slučajevima ponekad su izmenjeni i neki biografski podaci. Kada osoba ima ime i prezime, to je njen stvarni identitet.

    Sve reči u kurzivu su moje, osim ako nije drugačije napomenuto.
    Nekoliko reči o autorstvu. Ovu knjigu napisao sam zajedno sa svojim sinom Danijelom. Kada se prilikom identifikovanja autora koristi reč ,,sa", ona se obično odnosi na pisca iz senke, onog koji osnovne ideje glavnog autora prenosi u pisanu formu. Ali ovde nije tako: čak i u većini poglavlja, u kojima sam primarni autor, Danijel je pružio veliki uoprinos svojim istančanim osećajem za stil, ton, jasnoću argumenata i pristupačnost teksta, a često je dodavao i neke svoje ideje i misli. Povremeno, kada ne bih znao šta dalje da kažem ili kako da se izrazim, on bi preuzeo uzde od mene i napisao određeni odeljak ili poglavlje na osnovu materijala koji sam prikupio i zapisao. Svako poglavlje smo više puta pregledali doterujući ga sve dok obojica ne bismo bili zadovoljni. Struktura i tok knjige takođe su rezultat naše saradnje, od pripreme njenog nacrta pa sve do njene konačne verzije.

    lako autorstvo ove knjige možda nije ravnomerno raspoređeno jer ona predstavlja odraz mog rada, istraživanja, analize i iskustva, slobodno se može reći da smo je zajedno napisali. Ovaj zadatak zaista ne bih mogao da ostvarim bez Danijelove velike pomoći.
    Gabor Mate
    Vankuver, Britanska Kolumbija

    Više detalja

    Br.strana: 434

    Povez: meki

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Harmonija knjige

    ISBN: 9788661520792

    Šifra: 225082
    Cena: 1.550 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 434

    Povez: meki

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Harmonija knjige

    ISBN: 9788661520792

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.