• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Metafizika lepog
    Metafizika lepog

    Metafizika lepog

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Metafizika lepog" Artura Šopenhauera nudi dubinsku filozofsku analizu estetike, koncentrišući se na pitanje kako objekti mogu izazvati osećaj lepote i zadovoljstva nezavisno od bilo kakvih praktičnih ili utilitarističkih vrednosti.

    Šopenhauer razvija svoju teoriju o lepoti koristeći ideje iz svog glavnog dela, "Svet kao volja i predstava", i produbljuje raspravu o ulozi "čistog subjekta saznanja" i platonskih ideja u percepciji lepote.

    U ovoj knjizi, Šopenhauer istražuje paradoks kako objekti mogu izazvati zadovoljstvo koje ne proizilazi iz direktnog zadovoljenja želja ili volje posmatrača. On postavlja pitanje kako je moguće da se neki predmet dopada i pruža radost, bez ikakve povezanosti sa pragmatičnim ili ličnim interesima. Ovo je ključni problem "metafizike lepoga" koji Šopenhauer nastoji da reši.

    Autor razlaže kako lepota, za razliku od drugih atributa objekata, deluje na posmatrača na način koji ga odvaja od svakodnevnih želja i potreba, što omogućava čistu estetsku aprecijaciju. Ovaj proces odvajanja od volje omogućava subjektu da postane "čist subjekt saznanja", stanje u kojem je moguće percipirati ideje ili suštinsku formu stvari nezavisno od njihovog materijalnog ili funkcionalnog konteksta.

    Šopenhauer dalje razmatra kako umetnost i lepota služe kao sredstvo za prenos i razumevanje dubljih, metafizičkih istina o svetu, koje transcendiraju obično iskustvo vođeno željama i potrebama. Ovde se lepota pojavljuje kao manifestacija višeg reda stvarnosti, koji može biti razumljiv samo kada se posmatrač oslobodi svojih subjektivnih stremljenja i ulazi u stanje kontemplativne radosti.

    "Metafizika lepog" ne samo da pruža uvid u Šopenhauerovu estetiku, već i nudi filozofski okvir za razumevanje kako lepota funkcioniše kao temeljna, a ne utilitarna vrednost u našem iskustvu sveta.

    Knjiga je izuzetno relevantna za one koji se bave filozofijom umetnosti, estetikom, kao i za svakoga ko je zainteresovan za dublje razumevanje kako lepota utiče na ljudsku psihu i percepciju.

    Prelistaj
    Više detalja

    Br.strana: 104

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962541

    Šifra: 238307
    Cena: 1.100 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 104

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Edicija d.o.o.

    ISBN: 9788681962541

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.