• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Lutkina kuća (Nora)
    Lutkina kuća (Nora)

    Lutkina kuća (Nora)

    OPIS KNJIGE:

    Iz recenzije :

    ’’Toj, tada novoj književnoj temi Ibsen pristupa i na novi način, duboko prodirući u psihološki svijet svojih likova i razotkrivajući uskogrudnost i licemjerje građanskog društva.

    Razvoj dramskog sukoba i njegovo razrješenje upućuje na širi društveni kontekst i iznosi oštar kritičan stav prema društvenim odnosima, posebice prema položaju žena. Ibsen to vrlo precizno raščlanjuje, zalažući se za ženino dostojanstvo, pravo na poštovanje njezine osobnosti, na iskazivanje vlastitih misli i osjećaja, na slobodu djelovanja i odlučivanja o svojem životu te ravnopravnost pripadnika obaju spolova. U braku ni najveća ljubav nije dovoljna ako je sebična.’’


    "Lutkina kuća (Nora)"
    Henrika Ibsena je ključno djelo svjetske književnosti koje je imalo ogroman utjecaj na razvoj moderne drame i društvene percepcije uloge žene u društvu. Ibsenova drama, prvi put izvedena 1879. godine, duboko je prodrlo u psihološki svijet svojih likova, razotkrivajući licemjerje i ograničenja građanskog društva tog doba.

    Radnja se vrti oko Nore Helmer, koja se naizgled čini kao razigrana i naivna žena, no kako se priča razvija, otkriva se da je Nora složen i duboko inteligentan karakter koji se bori s ograničenjima nametnutima od strane društva i njezina supruga Torvalda. Drama postavlja Nora pitanja o njezinom identitetu i ulozi u društvu, što kulminira dramatičnim činom odluke da napusti svoju obitelj kako bi pronašla vlastitu nezavisnost.

    Ibsen u "Lutkinoj kući" kritički promišlja položaj žena u društvu, ističući potrebu za poštovanjem njihove osobnosti, pravom na izražavanje vlastitih misli i osjećaja, te na slobodu djelovanja i odlučivanja o vlastitom životu. On naglašava da ni najveća ljubav u braku nije dovoljna ako je zasnovana na sebičnosti i neravnopravnosti.

    Ova drama je bila revolucionarna u svom izazivanju tradicionalnih normi i očekivanja o ženskim ulogama, ne samo u braku, već i u širem društvenom kontekstu. Ibsen nije samo kritizirao, već je i ponudio novi put za razumijevanje i tretman žena kao ravnopravnih članova društva.

    "Lutkina kuća (Nora)"
    ostaje bitno čitanje za sve koji se zanimaju za književnost, društvenu pravdu i rodnu ravnopravnost, te se i danas smatra jednim od temeljnih tekstova koji su promijenili kazalište i društvo.

    Više detalja

    Br.strana: 176

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Katarina Zrinski

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789532363692

    Dostupnost: isporuka za 5 do 6 nedelja
    Šifra: 144187
    Cena: 3.410 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 176

    Povez: Tvrdi povez

    God.izdanja: 2023.

    Izdavač: Katarina Zrinski

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789532363692

    Dostupnost: isporuka za 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.