• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kosovska tragedija i Ugašeno ognjište
    Kosovska tragedija i Ugašeno ognjište

    Kosovska tragedija i Ugašeno ognjište

    OPIS KNJIGE:

    "Kosovska tragedija i Ugašeno ognjište" autora Žarka Lazarevića predstavljaju dva značajna dramska dela koja pružaju dubok uvid u istorijske i folklorne aspekte srpskog života.

    "Kosovska tragedija" je dramska pesma u četiri čina, sa prologom i epilogom, nastala 1913. godine u vreme trijumfalnog raspoloženja nakon balkanskih ratova.

    Ova dramska poema vraća nas u četrnaesti vek i oživljava istorijske i legendarne likove kao što su knez Lazar, kneginja Milica, devet Jugovića, Miloš Obilić i Vuk Branković. Lazarević ostaje veran legendi o izdaji Vuka Brankovića na Kosovu polju, koja se duboko ukorenila u srpskoj narodnoj tradiciji.

    Kroz stihove ispunjene strastima i patosom, Lazarević uspeva da dočara atmosferu jednog od najdramatičnijih trenutaka srpske istorije. Drama ne samo da prikazuje epsku borbu na Kosovu polju, već i unutrašnje sukobe likova, njihove dileme i moralne odluke koje su oblikovale sudbinu nacije. Prolog i epilog dodatno naglašavaju značaj ovog istorijskog događaja i njegov uticaj na kolektivnu svest srpskog naroda.

    "Ugašeno ognjište" je drama iz seoskog života u pet činova, napisana 1914. godine. Ovaj folklorni komad, ispunjen pevačkim i muzičkim numerama, pisan je po uzoru na dela Milovana Glišića ("Podvala" i "Dva cvancika") i na "Đida" Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka. Lazarević u ovom delu prikazuje svakodnevni život srpskog sela, sa svim njegovim radostima, tugama, tradicijama i običajima.

    Drama osvetljava složenost seoskih odnosa, prikazujući likove koji se suočavaju sa izazovima opstanka, ljubavi, časti i zajedničkog života. Kroz realistične dijaloge i živopisne opise, autor uspeva da dočara atmosferu srpskog sela i prikaže bogatstvo narodnog duha. Pevačke i muzičke numere dodatno obogaćuju dramu, dajući joj autentičan ton i omogućavajući čitaocima da se još dublje povežu sa predstavljenim svetom.

    Oba dela, "Kosovska tragedija" i "Ugašeno ognjište", pružaju sveobuhvatan pogled na različite aspekte srpskog identiteta – istorijski i folklorni. Dok "Kosovska tragedija" istražuje herojske i epske dimenzije srpske prošlosti, "Ugašeno ognjište" osvetljava svakodnevni život i narodnu kulturu.

    Zajedno, ova dela predstavljaju vredan doprinos srpskoj književnosti i kulturi, omogućavajući čitaocima da razumeju i cene bogatstvo srpskog nasleđa kroz oči jednog od njegovih najistaknutijih pisaca, Žarka Lazarevića.

    Više detalja

    Br.strana: 150

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Portalibris

    ISBN: 9788678188787

    Šifra: 240804
    Cena: 429 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 150

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Portalibris

    ISBN: 9788678188787

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.