• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Korupcija i ekonomski razvoj
    Korupcija i ekonomski razvoj

    Korupcija i ekonomski razvoj

    Slobodan M. Radulović, Slavko O. Karavidić

    OPIS KNJIGE:

    Odlomak:

    Autori su knjigu započeli rečima dr Arčibalda Rajsa iz 1928. godine „Čujte Srbi“: „Najambiciozniji su se zadovoljavali skromnim blagostanjem. Niste bili lakoumni. Danas su, iako malo rade, mnogi od Vas postali pohlepni. I tako se u ovu zemlju, koja je nekada bila primer sušte čestitosti, uvukla odvratna korupcija...“ I tako su iza nas mnoge godine koje su pojeli skakavci, koji su se iz godine u godinu razmnožavali. Stari majstori zanata menjaju stranačke karatice (ko god je na vlasti oni su sa njima), a novi krenuli njihovim stopama i uče od njih.

    U knjizi „Korupcija i ekonomski razvoj“ autori se opredeljuju za pojam „ekonomski“ a ne za, do sada, opšte prihvaćeni termin „privredni kriminalitet“.U knjizi se ističe multidimenzionalnost pojave korupcije, posebno njene višestruke pogubne posledice: ekonomski lomovi, socijalne dezintegracije, urušavanje institucija i kidanje društvenih veza, kriza sistema vrednosti i moralnih normi.

    Organizovani kriminal i korupcija su pretnje ekonomskom razvoju protiv kojih se mora uporno i istrajno boriti. Korupcija je zastrašujuć sistem manipulacije, pronevera, utaje, pljačke društvenh dobara sa nesagledivim ekonomskimposledicama. Korupcijski sistem se otrgao kontroli, mnoge generacije je zaveo i prevario, veliku nevolju narodu natovario, budućnost sledećih generacija ugrozio. Pogoduje samo malobrojnima koji su uživali poseban status, diskreditujući sve one koji su imali šta da izgube, ali i one koji suimali šta da kažu o problemu korupcije.

    Kumulativni efekti ekonomskih šteta kao razarajućaposledica korupcije neprocenjivi su. Formulacija ovih posledicaje osnova na kojoj se mogu graditi uvidi u problem korupcije:

    ● korupcija je velika pretnja ekonomskom razvoju Srbije smanjenjem efikasnosti društvenih resursa;
    ● korupcija vodi obeshrabrivanju investitora za značajnijaulaganja zbog nepredvidivosti poslovnog ambijenta;
    ● korupcija utiče na brzo i enormno bogaćenje manjeg delaekonomskog sistema i pojedinaca;
    ● korupcija razara integritet javnih službi i ugrožavamogućnost izgradnje korporativnog duha, poslovne kulture,etičkih i moralnih vrednosti društva;
    ● način sprovođenja privatizacije u Srbiji (netransparentnost, voluntarizam i neodgovornost, manifestacija silei manipulacije – tretiranje državne imovine kaoplena i partijske svojine) je sa ogromnim ekonomskim gubitkom društvene imovine čija je posledicabila razaranje ukupnog privrednog sistema i socijalne infrastrukture.

    Ostvarena neto dobit od privatizacije celokupne srpske privrede u periodu 2002-2011. godina je 2,63 milijardi evra tek nešto više od knjigovodstvene vrednosti privatizovanih privrednih subjekata 2,57 milijardi, što ukazujena posebnu matematičku piongleraciju i žongliranje.

    Da stvar bude još gora, na ovu situaciju nadovezala se i najveća razvojno-ekonomska greška što je najveći deo sredstava dobijenih prodajom preduzeća plasiran kao budžetska potrošnja kojom je kupovan socijalni mir i održavana vlast, što predstavlja specifičnuvrstu političke korupcije.

    Tako se politička moć pretvara u ekonomsku moć i u neverovatno licemerje čuvara demokratije i narodnih interesa.

    Korupcija je strukturalni fenomen s visokim stepenom tolerancije javnosti.

    Više detalja

    Br.strana: 283

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Grafopak

    Šifra: 165400
    Cena: 704 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 283

    God.izdanja: 2019.

    Izdavač: Grafopak

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.