• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Kakotedragost: dadaistički tekstovi
    Kakotedragost: dadaistički tekstovi

    Kakotedragost: dadaistički tekstovi

    OPIS KNJIGE:

    Kakotedragost nije samo istoriografski značajan kolaž dela i svedočanstava Dragana Aleksića, jednog od naših najlucidnijih avangardista i najvernijih evropskih dadaista, već je i štivo u kojem se istinski uživa i koje se, za posebnu vrstu čitalaca, ne ispušta iz ruku.


    Čuvene reči Gustava Malera da tradicija nije obožavanje pepela već prenošenje žive vatre nedvosmisleno se mogu odnositi na zajednički priređivački projekat Gojka Tešića i Ive Tešić, jer u ovoj žanrovski hibridnoj knjizi tekstova Dragana Aleksića, naslovljenoj upravo po njegovoj dadaističkoj kovanici, prepoznajemo još jedan značajan poduhvat da se književnoj istoriji vrati ono što je njen smisao i da se postignu njena nova interpretacija i artikulacija u savremenom vremenskom kodu i preovlađujućem senzibilitetu današnjice. Tako ova knjiga postaje čudesni spoj duha savremenosti sa onim što je „živo meso u tradiciji srpske kulture”. Žanrovski i tematski izazovna u rasutim dadaističkim impulsima „intelektualne kreativnosti”, ali pritom funkcionišući kao otvorena celina, ova knjiga ne samo da najavljuje jedan obuhvatniji poduhvat sabranih tekstova Dragana Aleksića, već kako to napominju i sami priređivači, postaje značajno svedočanstvo o evropskoj dimenziji Aleksićevog avangardnog stvaralačkog projekta.

    Snežana Savkić


    Iva i Gojko Tešić su nadahnutim priređivačkim radom objedinili na jednom mestu Aleksićeve eseje, memoare, poeziju, prozu, prikaze i sve fluidne žanrove što leže između; ovi tekstovi, zajedno sa očuvanim dadaističkim tipografskim inovacijama, vizuelnim signalima, te fotosima, fototipovima, skenovima, ilustracijama i instalacijama, svedoče ne samo o umetničkim svetonazorima jedne od najluđih epoha evropske umetnosti, već donose i intimne komentare i osvrte – neretko sočno tračerske – koji tvore jednu životnu i romanesknu, a ne striktno dokumentarnu sliku vremena. Onima koje zanimaju granične i krizne pojave u književnosti biće nemoguće da ovu kolekciju zaobiđu.

    Miloš Jocić

    Više detalja

    Br.strana: 155

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Agora

    ISBN: 9788660533601

    Šifra: 228456
    Cena: 1.760 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 155

    Povez: tvrdi

    God.izdanja: 2022.

    Izdavač: Agora

    ISBN: 9788660533601

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.