• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Jahao sam prema drvoredima: izabrane pesme 1981-2021
    Jahao sam prema drvoredima: izabrane pesme 1981-2021

    Jahao sam prema drvoredima: izabrane pesme 1981-2021

    OPIS KNJIGE:

    Aca Vidić, avangardni pesnik blizak nadrealizmu, imažizmu, donekle simbolizmu, zatečen entropijom do nihilizma u prostoru neobojenom tradicijom i u raspravi sa trčećim, nimalo poetičnim vremenom, razvija svoj talenat bogaćenjem samosvojnog identiteta, ljudskog i pesničkog, sabirajući kao mrav mrve stvarnosti i izgrađujući kompleksnu osmišljenu celovitost i smislenost životnih vrednosti. Imažist po jasnoj slici i mahom slobodnom stihu, slobodan od svake konvencionalne stege: izbor tema i odgovarajući ritam nametnut je inspiracijom trenutka. Liričar, mislilac, analitičar stvarnog i mogućeg, istraživač vrednosti i razloga, katkad egzistencijalista, stranac u svetu, nepoverljiv do nihilizma, postojani tragalac za smislom, Aca Vidić u poeziji nalazi spas od nelagodnosti u stranoj i vlastitoj kulturi. S druge strane, on čuje i tihi glas, ali moćniji, onaj iza ogledala u kome još ne vidi svoje lice, i reklo bi se da će ga slediti u daljim dodacima potrebnim da od pesništva kao slučajnog kaleidoskopa, počne da nastaje sve sistematičniji pogled na svet obojen iznedrenom osobenom filozofskom i estetskom praksom. Jednostavno nadrealističko iskustvo, nalik na slučajnost automatskog pisanja, poetskim vežbama uzrasta do racionalnije kontrole zbunjujućih čestica stvarnosti, ne da bi ih ograničila nego da bi zrelija predstava merila aršinom ciljeva koji umesto da isključuju jedni druge, postignu smislenost dijalektičkog jedinstva.

    Dr Anđelka Lazić


    Njegovo je pesništvo okrenuto otvorenom tvoračkom dijalogu sa modernim i avangardnim stvaralačkim obrascima, ponajviše nadrealizmom i imažizmom. Otuda u njemu toliko figura suprotstavljanja: kontrasta i paradoksa, stalnog dvojstva, jezičkih i misaonih obrta, ironijskih proboja, alogičnih slika i iskaza. Rečju, energije prkosa i otpora inerciji zaborava i „kiselini vremena“; entropiji i duhovnom tamnilu. U zagonetnom govoru ove poezije, pored propitivanja stvarnosti, tradicije i stvaranja, misaonih prodora, epifanijskih proseva i intimističke topline, mestimice je predočavana i mitopoetska predstava o dvostrukom poreklu, književnom i stvarnom. Figura oca je u njemu izdignuta do simbola, a sama poezija viđena kao put i način nalaženja sklada, mera prihvatanja i prisvajanja života i sveta.

    Mileta Aćimović Ivkov

    Više detalja

    Br.strana: 296

    Povez: meki

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Zlatno runo

    ISBN: 9788689717426

    Šifra: 216193
    Cena: 880 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 296

    Povez: meki

    God.izdanja: 2021.

    Izdavač: Zlatno runo

    ISBN: 9788689717426

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.