• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Heteroptera
    HeteropteraHeteroptera

    Heteroptera

    OPIS KNJIGE:

    Reč izdavača :

    ’’Posle 160 godina od prvih istraživanja Heteroptera u Srbiji štampana je knjiga posvećena samo ovom redu insekata. Knjiga je rezultat višedecnijskog rada kustosa entomologa u Prirodnjačkom muzeju. U knjizi je obrađen istorijat istraživanja Heteroptera u Srbiji, njihovi fosilni ostaci, morfologija, klasifikacija, opisi pojedinih vrsta, staništa koja naseljavaju, biogeografska pripadnost, tipovi ishrane, komunikacija (muziciranje i stridulacija), štete i koristi koje čovek ima od pojedinih vrsta. Najveći deo knjige posvećen je zbirkama Heteroptera koje se nalaze u Prirodnjačkom muzeju. Obrađeni su svi primerci iz inicijalne zbirke (najstariji primerak iz 1904), zatim zbirke Nikole Kormileva, Petra Novaka i Studijske zbirke u kojima se ukupno nalazi 1034 vrste. Vrste su prikazane u 41 tabeli, a u poslednjoj koloni navedena je država iz kojih primerci potiču. U fauni Srbije zastupljeni su predstavnici 35 familija. Prema sadašnjem popisu Srbiji je utvrđeno 835 vrsta. U tekstu se nalazi 126 fotografija, skica, morfoloških detalja, portreti starih entomologa. Ova knjiga ostaće zapamćena po savršenim ilustracijama Heteroptera, koje je uradio entomolog Aleksandar Stojanović. Štampano je 180 originalnih crteža – ilustracija, koje su nacrtane tako precizno da se vidi i najmanji morfološki detalj i biće od velike pomoći pri identifikaciji.

    U posebnom poglavlju obrađene su ekonomski važne vrste. Od aktuelnih fitofaga, ekonomski važne vrste su na primer štetočine žita, Eurygaster spp (Scutelleridae), Aelia spp. (Pentatomidae). Zatim vrste familija Rhopalidae i Lygaeidae, koje se hrane ne samo biljnim sokovima, nego i semenjem biljaka. Neke vrste familije Tingidae, kao fitofage štetočine su mnogih dekorativnih vrsta drveća u parkovima i drvoredima. Tipičan primer je Corythuca ciliata Say. Mnoge vrste Heteroptera su važni predatori štetnih insekata i grinja, iz familija Anthocoridae, Pentatomidae: Asopinae, Nabidae. Neke vrste Miridae su naročito korisne jer se hrane biljnim vašima, njihovim jajima i uspešno se koriste u biološkoj kontroli. Heteroptera, ektoparaziti, hematofage iz familija Cimicidae i Reduviidae prenosioci su zaraznih bolesti (Šagas, hepatitis B, HIV, žuta groznica). Posebno je obrađena saradnja sa Heteropterolozima iz celog sveta. Navedena su međunarodna udruženja, dosadašnji kongresi na kojima se razmenjuju znanja, iskustva, dobijaju nove ideje i smernice za rad svakog pojedinca. Poslednje poglavlje je bibliografija koja obuhvata 508 referenci.’’

    Više detalja

    Br.strana: 260

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Prirodnjački muzej - galerija

    ISBN: 978-86-82145-36-3

    Dostupnost: očuvan polovan primerak, novih nema više
    Šifra: 149529
    Cena: 1.600 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 260

    Povez: Meki povez

    Izdavač: Prirodnjački muzej - galerija

    ISBN: 978-86-82145-36-3

    Dostupnost: očuvan polovan primerak, novih nema više
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.