• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Godine filozofskog učenja
    Godine filozofskog učenja

    Godine filozofskog učenja

    OPIS KNJIGE:

    "Godine filozofskog učenja" autora Hansa Georga Gadamera pružaju dubinski uvid u život i rad jednog od najznačajnijih nemačkih filozofa XX veka. Gadamer, koji je više od pola veka oblikovao intelektualne tokove na vodećim nemačkim univerzitetima, detaljno opisuje svoje susrete i interakcije sa istaknutim filozofima i intelektualcima svog vremena.

    U knjizi, Gadamer osvetljava svoj put od studentskih dana do zrelosti kao univerzitetskog profesora, obuhvatajući iskustva na univerzitetima u Vroclavu (danas u Poljskoj), Marburgu, Lajpcigu, Frankfurtu i Hajdelbergu. Njegovi memoari otkrivaju uticaj velikih mislilaca kao što su Karl Jaspers, Paul Natorp, Nikolaj Hartman, Gerhard Krieger, Karl Levit, i posebno Martin Heidegger, sa kojim je imao poseban odnos. Takođe, upoznaje nas sa značajnim ličnostima kao što su Rudolf Bultmann i Max Scheler, dok su njegovi prijatelji bili Oskar Schirer, Max Kommerell, Hans Lipps i Karl Reinhardt.

    Gadamerovo pripovedanje je bogato detaljima o njegovom životu kao studenta i profesora. U svojim memoarima, on elokventno opisuje intelektualnu klimu univerziteta u Breslauu i Marburgu, gde je sticao obrazovanje i počeo svoju akademsku karijeru. Nakon kraha Trećeg rajha, pod ruskom okupacijom, imenovan je za dekana Univerziteta u Lajpcigu, gde je bio ključan u mukotrpnom procesu obnove univerziteta iz fizičkih i intelektualnih ruševina. Kasnije, Gadamer prihvata pozive na Univerzitet u Frankfurtu, a zatim 1954. godine prelazi na Univerzitet u Hajdelbergu, gde ostaje do svoje smrti 2002. godine, doživjevši 102 godine.

    "Godine filozofskog učenja"
    su više od autobiografije - one su svedočanstvo o bliskoj povezanosti Gadamerovog sopstvenog filozofskog puta sa velikim intelektualnim strujanjima prošlog veka. Knjiga, prvi put objavljena uz veliko priznanje 1977. godine, donosi živopisne memoare koji osvetljavaju ne samo život jednog filozofa, već i intelektualnu istoriju XX veka. Gadamerova dela nastavljaju da inspirišu i oblikuju misli i danas, pružajući duboko razumevanje filozofije i njenog razvoja kroz turbulentna vremena.

    Više detalja

    Br.strana: 222

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788660474430

    Šifra: 240767
    Cena: 990 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 222

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Dosije

    ISBN: 9788660474430

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.