• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Globalna istorija neznanja
    Globalna istorija neznanja

    Globalna istorija neznanja

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Globalna istorija neznanja" autora Pitera Berka predstavlja temeljit i provokativan pogled na istoriju ljudskog neznanja kroz vekove.

    Berk, vodeći nas kroz različite epohe, istražuje raznovrsne manifestacije neznanja, od religioznih zabluda do znanstvenih pogrešaka, od političkih iluzija do ekonomskih nesporazuma, naglašavajući kako ovo neznanje često definiše kurs ljudske istorije.

    Autor se oslanja na bogat niz anegdota i detaljnih analiza kako bi pokazao kako se neznanje pojavljuje u različitim oblicima: kao svesno i nesvesno, namerno i nenamerno. Berkova analiza obuhvata širok spektar istorijskih događaja, od pogrešnih tumačenja geografskih otkrića, preko naučnih zabluda, do političkih strategija koje su oblikovale moderne države i međunarodne odnose.

    Knjiga se posebno fokusira na paradigmatske promene u razumevanju neznanja koje nastaju tokom različitih istorijskih razdoblja. Na primer, Berk razmatra kako su Renesansni humanisti preispitivali "tamni srednji vek", kako su Prosvetitelji koristili razum da bi osporili sujeverja, te kako su u modernom dobu nastojanja usmerena na borbu protiv neznanja u okviru država blagostanja. Sve to dovodi do savremenog doba, u kojem smo, ironično, zatrpani informacijama, ali često nesposobni da razlikujemo istinu od dezinformacija.

    Berk takođe istražuje "političko neznanje" kroz ključne momente 20. veka, kao što su pogrešne odluke nakon Prvog svetskog rata, zloupotrebe u politici tokom Hladnog rata, i savremene debate o klimatskim promenama koje ilustruju kako političke agende i medijska manipulacija doprinose širenju neznanja.

    "Globalna istorija neznanja" nije samo puko nabrajanje grešaka kroz istoriju, već duboko promišljanje o prirodi znanja i našem razumevanju sveta. Berk naglašava važnost obrazovanja kao alata za prevazilaženje neznanja, ne samo za pojedince, već i za društvo u celini. Njegova knjiga poziva na poniznost pred onim što ne znamo, ali i na stalnu potrebu za preispitivanjem i širenjem granica našeg razumevanja.

    Ovaj rad, koji je i zanimljiv i poučan, esencijalno je štivo za svakoga ko želi razumeti kako neznanje oblikuje naš svet, podstičući čitaoce da preispitaju kako i zašto stvari koje "znamo" možda nisu uvek tako sigurne ili tačne kako smo mislili.

    Više detalja

    Br.strana: 288

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454332

    Šifra: 239417
    Cena: 1.320 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 288

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2024.

    Izdavač: Geopoetika

    ISBN: 9788661454332

    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.