• Srbija
  • English
  • +381 (0)11 3463 072
  • +381 (0)60 3463 072
  • Generativna fonologija
    Generativna fonologija

    Generativna fonologija

    OPIS KNJIGE:

    Knjiga "Generativna fonologija" autora Vena Volenca predstavlja temeljit i sveobuhvatan uvod u generativnu fonologiju, koji se nameće kao ključni priručnik za sve one koji teže razumijevanju i primjeni ove napredne grane teorijske lingvistike. Ova disciplina, koja se bavi proučavanjem jezičnih glasovnih sistema sa stajališta generativne gramatike, nastoji objasniti kako se glasovne strukture jezika formiraju, koriste i mijenjaju u govoru i percepciji.

    Volenecova knjiga pristupačno i sistematično izlaže ključne koncepte, načela i istraživačke metode generativne fonologije, čineći je izuzetno korisnom i za studente i za akademske istraživače. Autor posebno osvjetljava kako ovi koncepti primjenjuju na hrvatski jezik, nudeći time i izuzetan doprinos hrvatskoj lingvističkoj znanosti. Detaljno su opisane specifičnosti hrvatske fonologije, uključujući procese kao što su jednačenja konsonanata po zvučnosti i tvorbenom mjestu te kompleksnije glasovne promjene poput ispadanja i umetanja segmenata.

    Autor također istražuje kako generativna fonologija dovodi do novih spoznaja koje prethodno nisu bile rasvijetljene u tradicionalnim proučavanjima hrvatskog jezika, poput jednačenja hrvatskih nazala i redoslijeda fonoloških operacija u slučajevima višestrukih glasovnih promjena. Ovo ukazuje na bitnu znanstvenu i praktičnu vrijednost knjige koja na temeljit način povezuje teorijska saznanja s primijenjenim aspektima fonologije.

    "Generativna fonologija"
    također smješta svoj predmet u širi povijesni i teorijski kontekst, povezujući ga s kognitivnim znanostima. Volenec uspješno argumentira da se fonologija mora proučavati kao suštinski dio kognitivnih znanosti, naglašavajući važnost konceptualnih i metodoloških pristupa koji su nužni za suvremeno istraživanje jezika. Knjiga predstavlja dragocjen izvor za razumijevanje kako jezici funkcionišu na kognitivnoj razini, te kako se glasovni sustavi jezika mogu analizirati i interpretirati unutar generativnog okvira.

    Ova knjiga je izuzetno važan resurs ne samo za one koji se bave proučavanjem hrvatskog jezika, već i za širu lingvističku zajednicu. Svojim jasnim stilom, bogatstvom informacija i originalnim doprinosima, "Generativna fonologija" predstavlja nezaobilazno štivo za sve jezikoslovce, studente lingvistike, fonetike i kognitivne znanosti, kao i za nastavnike koji žele produbiti svoje razumijevanje suvremenih teorijskih pravaca u proučavanju jezika.

    Više detalja

    Br.strana: 457

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Ibis grafika

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537997649

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Šifra: 239389
    Cena: 4.173 rsd

    potrebna količina:


    dostavadostava i poŠtarina

    nacin placanjanaČin plaĆanja

    Opcije plaćanje za kupce iz Srbije:

    - pouzećem prilikom isporuke knjiga
    - internet karticama Visa,Maestro i Mastercard
    - preko IPS skeniraj - mBanking aplikacije
    - putem uplatnice na šalteru pošte ili banke

    Opcije plaćanje za kupce iz inostranstva:

    - pouzećem za kupce iz BIH i Crne Gore
    - putem PayPal sistema
    - internet karticama Visa, Maestro i MasterCard

    postavi pitanjepostavite pitanje

    Br.strana: 457

    Povez: Meki povez

    God.izdanja: 2020.

    Izdavač: Ibis grafika

    Zemlja porekla: Hrvatska

    ISBN: 9789537997649

    Dostupnost: isporuka od 5 do 6 nedelja
    Komentari čitalaca

  • Napišite recenziju za ovu knjigu i uz malo sreće osvojite
    vaučer za kupovinu od 2000 dinara!

    KorisnaKnjiga.com koristi cookije kako bi prilagodila sajt korisniku i analizirala prikazani sadžaj.
    Podaci o identitetu korisnika se ne prikupljaju, već samo informacije o posećenosti koje dalje naši partneri obrađuju. Više informacija.